Mikael Ymer vann den avgörande matchen i Davis Cup. Foto: Claus Fisker/Scanpix Danmark/TT
Mikael Ymer vann den avgörande matchen i Davis Cup. Foto: Claus Fisker/Scanpix Danmark/TT

Ymer räddade Sverige i Davis cup

2:56 min

Mikael Ymer darrade men vann. 17-åringen avgjorde Davis Cup-mötet med Danmark via 3-2 i set mot Christian Sigsgaard i den femte och avgörande matchen.

– När jag hade 2-0 i set gick det väldigt mycket saker genom mitt huvud. Det är min debut och jag spelade för att rädda kvar Sverige. Man spelar inte bara för sig själv, det är normalt att det går mycket genom huvudet då. Jag är glad att jag hittade tillbaka till mitt spel, säger Ymer till Radiosporten sedan han säkrat Sveriges division 1-status.

Mikael Ymer, 17, kopierade sin två år äldre bror. Precis som Elias inledde den unge svensken sin Davis Cup-karriär med att avgöra mot Danmark i femte matchen.

Den 620-rankade talangen tappade 2-0 till 2-2 i set - efter att ha servat för matchen vid 5-3 i fjärde set - men hanterade den ökande pressen och räddade kvar Blågult i andradivisionen. Matchen mot den ett år äldre och orankade Christian Sigsgaard slutade 6-4, 6-0, 3-6, 5-7, 6-2.

– Jag börjar bli rätt van nu. Det känns som att det är i slutet på oktober, början av november varje år som vi har en sån här helvetesmatch rent ut sagt. Otroligt jobbig helg. Samtidigt är det oerhört spännande och kul, säger förbundskapten Fredrik ”Fidde” Rosengren till Radiosporten och berömmer Mikael Ymer.

– Svårt att förklara känslan just nu. En fantastisk glädje. Han är bara 17 år. I en match som betyder så mycket för svensk tennis – att klara ut det som han gör – är magiskt bra gjort, säger Rosengren.

Mikael Ymer har därmed 2-0 i matcher – storebror Elias står på tre segrar och fem förluster – i Davis Cup. I fredags besegrade han danske ettan Frederik Nielsen, rankad 290 i världen, med 3-0 i set.

– Jag kan inte vara något annat än glad just nu för mig, mitt lag, för Sverige. Just nu är det ren glädje. Att få hålla kvar laget i denna division betyder jättemycket för oss tennisspelare och för att hålla intresset uppe. Det var en bra laginsats, säger Ymer till TT.

Eriksson kunde inte avgöra

Sverige ledde med 2-1 i matcher inför de avslutande singlarna men lagets etta Markus Eriksson, rankad 457 i världen, kunde inte avgöra.

Eriksson förlorade de två första seten mot Nielsen och tappade sedan serven tidigt i det tredje. Svensken tog sig tillbaka, ordnade ännu ett tiebreak, men det blev ingen ny vändning.

Efter femsetsrysaren mot Andreas Bjerrehus i fredags - 6-7, 6-7, 7-6, 7-6, 9-7 - blev det förlust i tre raka set: 2-6, 6-7 (2-7), 6-7 (7-9).

– Man lägger fokus på de spelare vi har med oss såklart. Vi har ju Robert Lindstedt och Elias Ymer borta. Isak Arvidsson blir sjuk. Att vi klarar det med laget som vi har visar att vi har spelare som är på gång. Vi börjar bli en rätt bredd trupp som vi kan plocka av. Sen vill man naturligtvis ha en utveckling på några av spelarna så att det blir världsklass. Då kan vi börja vara med och slåss om att gå upp i Davis Cup, säger Rosengren till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista