Foto: Rolf Vennenbernd / AP
Det tyska fotbollsförbundet DFB:s ordförande Wolfgang Niersbach är i blåsväder. ARKIVBILD. Foto: Rolf Vennenbernd / AP

Husrannsakan mot tyska fotbollsförbundet

1:07 min

Misstankarna om mut- och skattebrott hopar sig mot det tyska fotbollsförbundet. Polisen har gjort en husrannsakan i förbundets huvudkvarter i Frankfurt och hemma hos flera av organisationens företrädare.

Enligt tidningen Bild-Zeitung utreder de tyska myndigheterna misstankar om skattebedrägeri hos fotbollsförbundet DFB. DFB-chefen Wolfgang Niersbach och hans företrädare Theo Zwanziger ska enligt tidningsuppgifterna också ha fått sina hem genomsökta.

De är båda högaktuella i de pågående mutmisstankarna kring fotbolls-VM i Tyskland 2006. Men det är inte bekräftat om det finns en koppling till de nu aktuella misstankarna om skattebedrägeri.

Fortfarande har ingen kunnat ge en trovärdig förklaring till de 6,7 miljoner euro som DFB betalade till Internationella fotbollsförbundet Fifa.

Enligt uppgifter till tidningen Spiegel som för ett par veckor sedan avslöjade mutmisstankarna ska de ha använts till att köpa de avgörande rösterna för att Tyskland skulle få arrangera det åtråvärda mästerskapet.

Sedan dess har Wolfgang Niersbachs försök att förklara pengarna väckt fler frågor än svar. Och dramats huvudperson Franz Beckenbauer har tigit som muren.

Vid sidan av uppgifterna om polisens husrannsakan mot DFB kom också rapporter om att schweiziska storbanken UBS ska ha blivit kontaktad angående de misstänkta mutorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista