En fotboll och pengar.
Arkivbilder: Sveriges Radio

Fällande dom i matchfixningsmål

Riksidrottsförbundet: ”Det här sänder bra signaler”
1:58 min

En 25-årig man döms av Göta hovrätt till villkorlig dom och böter för medhjälp till givande av muta inför en match i superettan 2013. Det är första gången en idrottare döms för mutbrott i Sverige.

Johan Claesson, Riksidrottsförbundets samordnare i arbetet mot matchfixning är naturligtvis glad över den fällande domen.

– Det sänder bra signaler till alla föreningar att det är viktigt att jobba mot det här för man kan faktiskt komma åt de som ligger bakom matchfixning. Det är inte hopplöst, säger han till Radiosporten.

Har det tidigare känts hopplöst?

– Vi som jobbar med det här har känt att det är viktigt att få fällande domar; att det inte bara är vi från idrotten som ser med onda ögon på det här. Nu har man visat att det här är något som samhället inte accepterar.

Den 25-årige mannen har tidigare friats av Jönköpings tingsrätt. Enligt åtalet om grovt givande av muta försökte han muta tre spelare i IFK Värnamo inför en match mot Gais. Han spelade inte själv i matchen.

De tre spelarna sa nej till att medverka i någon läggmatch. Men några dagar efter kontakten med 25-åringen blev de uppsökta av två okända män, som både erbjöd betalning och hotade de tre spelarna. De stod ändå fast vid sitt nej. Gais vann dock matchen med 2-0.

I överklagan till Göta hovrätt gjorde åklagaren ett tillägg om medhjälp till brottet grovt givande av muta. Men rätten anser inte att brottet är grovt.

"Vi har ansett det ställt utom rimligt tvivel att de två kontakterna med spelarna har varit ett led i en samordnad aktion med syfte att Värnamo skulle förlora matchen", säger hovrättsrådet Lars Friedner enligt ett pressmeddelande. 

Två ledamöter i rätten ville fria 25-åringen, eftersom de anser att kopplingen mellan honom och de två okända männens agerande är för svag.

25-åringen var även åtalad i en liknande rättegång i Kristianstads tingsrätt nyligen. Han var tillsammans med fem andra män misstänkt för tre läggmatcher i en division 1-klubb i södra Sverige. Samtliga sex åtalade friades dock i domen som kom i förra veckan.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".