Wolfgang Niersbach
Wolfgang Niersbach. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tyske ordföranden avgår efter mutanklagelser

Det tyska fotbollsförbundets ordförande Wolfgang Niersbach avgår. Detta efter den betalning som ska ha gått till Fifa i samband med valet av värdland 2006.

Tyska fotbollsförbundets ordförande Wolfgang Niersbach avgår. Detta som följd av den betalning till Fifa som skedde i samband med VM-kandidaturen som gav Tyskland mästerskapet 2006.

– Jag har förstått att tiden är inne att ta politiskt ansvar för händelserna kring VM 2006, säger Niersbach i ett uttalande efter styrelsemötet i det tyska förbundets högkvarter i Frankfurt under måndagskvällen.

Själva betalningen på runt 63 miljoner kronor genomfördes 2005 till den dåvarande och nu avlidne Adidas-chefen Robert Louis-Dreyfus. Betalningen ska ha gjorts till Fifa som omväg för att dölja korruptionen.

Det var tyska nyhetsmagasinet Spiegel som kom med uppgifterna där det rapporterades att Robert Louis-Dreyfus skulle ha gett ett lån till Fifa-kommittén som organiserade VM 2006. Detta lån ska ha legat på en liknande summa av den som han fick betalad till sig av det tyska förbundet (DFB) ett antal år senare.

Nekar till inblandning

Wolfgang Niersbach säger att han personligen inte var delaktig i de betalningar som det tyska förbundet anklagats för. 

Förra veckan gjorde tysk polis en räd i DFB:s lokaler sedan bland andra Niersbach blivit föremål för en utredning om skattebrott i samband med Fifa-betalningen.

– Det är deprimerande och smärtsamt för mig att konfronteras med transaktioner som jag inte var delaktig i, och som väcker frågor även från min sida, säger Niersbach.

Trots att Wolfgang Niersbach avgått som ordförande för det tyska fotbollsförbundet så behåller han i alla fall för tillfället sina roller i de exekutiva kommittéerna i både Fifa och Uefa.

Han säger också att styrelsen i det tyska förbundet visat fortsatt stöd för honom och att det var hans beslut att avgå som ordförande.

Reinhard Rauball and Rainer Koch – de två viceordförandena i det tyska fotbollsförbundet – kommer att dela på ordförandeskapet tillfälligt tills en ersättare till Niersbach är vald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".