Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko
Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryske idrottsministern: ”Kampen måste ske gemensamt”

Ryska reaktioner från Moskva
1:26 min

Anklagelserna mot Ryssland om systematisk dopning, som presenterats i dag från Wada, världsorganisationen mot dopning, bemöts med ryska motfrågor och oförståelse.

Idrottsministerns Vitalij Mutko sa så här i rysk tv:

– Vet ni, jag förstår faktiskt inte vad vi mer ska göra? Och kampen mot dopning måste ske gemensamt, sa sportminister Vitalij Mutko till rysk tv ikväll. Han såg mycket upprörd och frågande ut över anklagelserna om ett systematiskt dopningsfusk och korruption bland ryska friidrottare.

Han och andra företrädare för rysk friidrott kräver bättre bevis och ser en del av anklagelserna som politiskt betingade – ännu ett av västs försök att sätta åt Ryssland.

Uppgifterna om att ryska säkerhetstjänsten FSB övervakat det ryska antidopningslaboratoriet, om friidrottare som betalat mutor och undanröjda dopingtester kommenteras inte alls.

Internationella friidrottsförbundet har krävt att  Ryssland svarar på anklagelserna inom en vecka, men de ryska sportföreträdarna vill ha mer tid.

Här i Moskva sägs också att eftersom det ryska förbundet inte stängts av direkt trots de allvarliga anklagelserna, så tyder allt på att detta är en del av västs politiska påtryckningar på Moskva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".