STOCKHOLM 20091125 Arne Ljungqvist till TT intervju. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Arne Ljungqvist. Foto: TT Nyhetsbyrån

Arne Ljungqvist om skandalen: ”Känner ilska”

Arne Ljungqvist: ”Vet ju inte hela historien ännu”
10 min

Arne Ljungqvist med förflutet i både Wada, IAAF och IOK diskuterar den stora dopningsskandalen inom den ryska friidrotten. – Även om det bara rör en nation så är det en viktig sådan, säger han.

Arne Ljungqvist har ägnat lång tid med dopningsfrågor genom åren. Han är förvånad över omfattningen på skandalen som Wada-rapporten visar

– Jag känner bestörtning, ilska och besvikelse. Man kan inte bli annat när man läser vad de kommer fram till i den här rapporten. 2015 finns det fortfarande organiserat fusk inom toppidrotten och det är bedrövligt. Även om det bara rör en nation så är det en viktig sådan, säger Ljungqvist till Radiosporten.

Ljungqvist har varit vice ordförande i antidopningsorganisationen Wada, förste vice ordförande i Internationella friidrottsförbundet (IAAF), samt ordförande i Internationella olympiska kommitténs (IOK:s) medicinska kommitté.

Han säger att han haft något på känn – även om omfattningen är större än han någonsin anat.

– Jag har misstänkt och vetat att det fanns något. Men att det var den här graden och omfattningen är djupt bedrövligt. Vi vet ju inte hela historien ännu. Det antyds ju att IAAF har varit inblandat i någon slags mörkläggning. Vi får se vad fortsatta rapporter säger.

Lyssna på hela intervjun i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".