Foto: Nathan Denette / AP
Börje Saming överlämnade prisen till Nicklas Lidström. Foto: Nathan Denette / AP

Nicklas Lidström valdes in i Hall of Fame

5:23 min

Han inledde talet med ordspråket "det blir aldrig som man tänkt sig". Det blev väldigt mycket bättre för Nicklas Lidström som nu är invald i Hockey Hall of Fame.

Den förre Detroitbacken blev den fjärde svensken, efter Börje Salming, Mats Sundin och Peter Forsberg, att ta plats bland alla ishockeylegendarer i Hall of Fame.

Det är nu drygt tre år sedan som den 45-årige västmanlänningen avslutade sin 20 år långa NHL-karriär i Detroit och flyttade hem till Sverige. Natten till tisdagen, svensk tid, var han tillbaka i Nordamerika för Hall of Fame-galan i Toronto.

I sitt tacktal sade Lidström att han som barn var som de flesta andra ungar, spelade på den lokala hockeyrinken och drömde om de stora mästerskapen.

– Men trots alla drömmar jag hade som hockeyspelande barn var det här något jag aldrig hade kunnat föreställa mig, sade svensken och tillade att han inte riktigt kände sig bekväm med att stå på scenen ensam.
-Jag kom verkligen inte hit utan hjälp. Det krävs laginsatser på alla nivåer i ditt liv, sade han i talet från den tv-sända galan.

Lidström tackade tränare som Scotty Bowman och Mike Babcock och flera lagkamrater i Detroit, bland andra Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg.

Och förstås kompisen Tomas Holmström, som var på plats på galan.

Lidström presenterades på scenen av sin förre lagkamrat och mentor Steve Yzerman, som han senare efterträdde som kapten.

– Det jag lärde av Steve var några av de främsta anledningarna till att jag blev så framgångsrik. Han lärde mig att bli ett proffs, att leda ett lag och vad som behövs för att bli en vinnare, sade han.

Lidström möttes av skratt när han berättade om hur lite kan kunde om Detroit Red Wings när han kom dit som 21-åring och bad om att få nummer 9 på tröjan - legendaren Gordie Howes sedan länge pensionerade tröjnummer.

– Då fick jag min första lektion i Red Wings historia, sade Lidström.

Övriga ex-spelare som hedrades var ryssen Sergej Fjodorov, tidigare lagkamrat med Lidström i Detroit, kanadensaren Chris Pronger, amerikanen Phil Housley och amerikanskan Angela Ruggiero.


Fakta: Nicklas Lidström

Född: 28 april 1970 i Krylbo.

Bor: I Västerås.

Klubbar: Skogsbo, Västerås, Detroit.

Främsta meriter: Stanley Cup-vinnare 1997, 1998, 2002, 2008, VM-guld 1991, OS-guld 2006. Norris Trophy (utsedd till NHL:s bäste back) 2001, 2002, 2003, 2006, 2007, 2008, 2011, Conn Smythe Trophy (slutspelets bäste spelare) 2002. Sammanlagt 1 142 poäng på 1 564 grundseriematcher i NHL, samt 183 poäng på 263 matcher i slutspelet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista