Foto: Channel 4
Iaaf:s ordförande Sebastian Coe. Foto: Channel 4

Stenhårda kritiken mot Coe: ”Sov du eller är du korrupt?”

1:29 min

Dagen efter det stora ryska dopningsavslöjandet ställs nu nya frågor. I en intervju med brittiska Channel 4 pressas den nytillträdde IAAF-ordföranden om vad han egentligen visste.

– Sov du eller är du korrupt?

I går föreslog Wada att Ryssland ska stängas av från till exempel nästa års OS. Den frågan har nu landat hos det internationella friidrottsförbundet IAAF där Sebastian Coe är nyvald ordförande.

Men nu ifrågasätts också Sebastian Coe själv. Han var i åtta år vicepresident i IAAF under Lamine Diack, den tidigare ordföranden som greps i förra veckan anklagad för att bland annat ha tagit emot mutor i utbyte mot att mörklägga rysk dopning.

I en intervju med brittiska Channel 4 pressas Coe, som hyllade Diack när han tog över posten som ordförande, om vad han egentligen visste.

Lord Coe, du var vicepresident och nummer två i hela förbundet. Antingen sov du på jobbet, eller också är du korrupt.

– Jag var vicepresident men anklagelserna har kommit som en chock för oss alla.

Men om du under alla år inte anade ett dugg av vad som skedde, hur kan du då vara rätt man att leda IAaF nu?

– Jag har stöd från hela friidrottsrörelsen och jag ska fixa det här, säger Sebastian Coe som har uppmanat det ryska friidrottsförbundet att innan slutet på veckan ha besvarat anklagelserna från Wada.

På fredag ska Iaaf:s styrelse samlas för att se vilka sanktioner mot Ryssland som nu kan bli aktuella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista