Vladimir Putin och Sepp Blatter. Foto: Dmitry Lovetsky/TT.
Foto: Dmitry Lovetsky/TT.

Radiosporten avslöjar: Testkaos inför fotbolls-VM i Ryssland

Rysslands-skandalen påverkar fotbolls-VM
0:49 min

Alla hundratals dopningstester som kommer att tas i samband med kommande fotbolls-VM 2018 måste transporteras ut och analyseras i annat land, erfar Radiosporten.

Nu skakas även förberedelserna inför fotbolls-VM 2018 av den globala antidopningsbyrån Wadas förödande kritik mot Ryssland.

Det tidigare Wada-licensierade dopningslaboratoriet i Moskva har nu förlorat sin status och kommer med all sannolikhet att stängas. Det laboratoriet var påtänkt som officiellt medicinskt centrum också för fotbolls-VM 2018 – liksom det var under friidrotts-VM 2013 och vinter-OS 2014.

Men den planen skrotas.

– Detta är ett allvarligt bakslag för den ryska idrotten, säger till Lars Peterson, svensk ledamot i Internationella fotbollförbundets (Fifa) medicinska kommitté till Radiosporten.

– Fotbolls-VM lär nog kunna avgöras i Ryssland, men att all testverksamhet flyttas utomlands är inte alls bra, säger Peterson.

Med största sannolikhet är det Wadas ackrediterade laboratorium i Lausanne i Schweiz som får ta hand om all analysverksamhet före och under fotbolls-VM.

Dagarna före ett fotbolls-VM tas dopningsprov på alla spelare i samtliga deltagande trupper. Under själva mästerskapet tas därtill ytterligare stickprovstest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".