SOK:s ordförande Stefan Lindeberg kommenterar CAS beslut att inte dela guldmedaljen i damernas triathlon. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
Arkivbild: SOK-ordföranden Stefan Lindeberg under OS i London 2012. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.

SOK-ordföranden: Porta Ryssland från OS i Rio

5:39 min

Ska Ryssland tillåtas delta i OS i Rio 2016? Nej, tycker Sveriges Olympiska Kommettés ordförande Stefan Lindeberg.

– Med tanke på vad som har hänt så finns det inte så mycket annat att göra än att ta till det vapnet eftersom rapporten uppenbarligen bevisar att det har skett systematisk dopning och att man inte lever efter Wada-reglerna och då ska man helt enkelt inte vara med (i OS, Radiosportens anm.), säger SOK-ordföranden Stefan Lindeberg till Radiosporten.

När det nu har kommit signaler om att såna idrottare som borde ha varit avstängda, de fanns med i OS i London till exempel. Vad tänker du som en härförare för den olympiska rörelsen?

– Det är ju övergrepp på idrottens idé, det är ett övergrepp på de schyssta aktiva som åker till OS. Det är helt obegripligt att de som uppenbart har testat positivt ändå kan glida igenom och tävla i OS, det är så frustrerande.

– Jag tycker det är många som har anledning att rannsaka sig själva.

Vilka mer, förutom ryssarna själva?

– Internationella förbund, som har ett eget ansvar, men även Wada. De borde kunna ligga närmare och ha kontroll och göra icke föranmälda nedslag på dopningslaboratorierna för att kvalitetssäkra.

Hör mer av Stefan Lindebergs tankar kring den ryska dopningsskandalen i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista