Svenske kaptenen: ”Norge de stora förlorarna”

2:35 min

Världscupen i skidor på väg att göras om. I vår kan internationella skidsförbundet (Fis) besluta om två stycken förändringar, den ena är redan ett förslag medan den andra utreds.

Den så kallade röda gruppen, det vill säga de åkare som får ekonomisk ersättning för att starta förändras. Gruppen utökas till att bli 40 stycken. Samtidigt maximeras antalet åkare från varje land i den gruppen till sex stycken.

– Det är positivt att man försöker bredda och skapa förutsättningar för fler länder. Det är viktigt för sporten, säger Sveriges förbundskapten Rickard Grip.

Norge som kommande säsong har tio åkare i den röda gruppen är förlorare i gillar inte förslaget.

– Norge är de stora förlorarna i de nya systemen. Jag tror att det är viktigt på sikt, även för dem, att det finns ett stort internationellt intresse för skidsporten. Då tror jag att det är betydelsefullt att vi har med oss fler länder än de i Scandinavien, säger Rickard Grip.

Förslaget som handlar om den röda gruppen påverkar inte antalet startande men det finns tankar på att förändra antalet nationella åkare för arrangerande nation. Det kan bli så att tio nationella åkare blir fem. Detta utreds nu.

– Jag tror att det är ett positivt steg även det men det gäller att hitta balans och långsiktighet, säger Rickard Grip.