Inför Sverige-Danmark: Fem frågor till experten

På lördag är det dags för den första EM-playoffmatchen mot Danmark. Inför mötet har vår expert tagit en extra titt på Sveriges motståndare. 

Du har tittat närmare på Danmark landslag inför play off-matcherna mot Sverige. Vad är ditt intryck av det danska laget?
– Att det är ett spelskickligt lag. Man är väldigt väl organiserade och det syns att det är ett lag där alla känner varandra och vet sin respektive roll. Både offensivt och defensivt.

Vad är lagets styrka?
– I det här kvalet är det helt klart försvarsspelet. Danmark är väldigt stabila bakåt och lyckas till exempel i två matcher mot Portugal släppa till väldigt få målchanser. Sen tycker jag att de i perioder har riktigt bra passningsspel också, om än inte så effektivt eller farligt när man väl närmar sig motståndarnas straffområde.

Vad är lagets svaghet?
– Anfallsspelet, och som en konsekvens av det målskyttet. Jag tycker att Danmark har förvånansvärt svårt att komma till avslut i straffområdet, trots att man spelar med tre anfallare. En förklaring som jag ser det är att Christian Eriksen, som ska slå de avgörande passningarna, inte varit i slag viket gjort att man inte fått sina forwards i bra lägen för avslut.

Vilka spelare måste Sverige se upp med extra mycket?
– Det är nyss nämnde Eriksen. En otroligt bra spelare, offensiv mittfältare vars roll är att försöka söka ytor bakom motståndarens mittfält för att om han sedan får bollen vända upp och utmana mot straffområdet. Väldigt bra skott har han också. Livsfarlig vid frisparkar.

Efter att ha scoutat Danmark, hur ser du på Sveriges chanser i dubbelmötet?
– Jag tycker att det här är ett på förhand ganska jämnt play off-möte. Danmark har ett jämnare lag, får de sitt spel att fungera tror jag det blir svårt för Sverige över två matcher. Men man ska komma ihåg att Danmark inte har gjort två starka matcher i följd i kvalet och har de en mindre bra dag, ja då har Sverige som bekant en av världens bästa matchvinnare i sitt lag. Är Zlatan i toppslag över två matcher och Sverige kan prestera ett bra försvarsspel, då finns goda chanser för Hamrén att nå EM.

– I procentsiffror skulle jag vilja ge 55-45 fördel till Danmark. Jag förväntar mig en ganska försiktig första match i Stockholm, och sedan har danskarna en liten fördel av att andra matchen spelas i Köpenhamn.