Besked i dag om ryska dopningskandalen

1:47 min

Känslor och nerver är i dallring i Ryssland för i dag kommer beslutet om landets toppatleter tillåtas tävla vid OS i Rio eller inte. Det ryska friidrottsförbundet gav sin syn på saken sent i går kväll.

Statliga tv-kanalen Rossija24 ger en hint av hoppfullhet i sin rapportering om dopingskandalen och att ryska friidrottare kan utestängas från nästa OS i Rio de Janeiro 2016. I Lausanne träffade ryska OS kommitténs ordförande Alexander Zjukov sent i går Internationella Olympiska Kommitténs ordförande Thomas Bach. I tv spekulerades om detta möte kanske ändå ska ses som ett genombrott för den ryska saken.

Ryska friidrottsförbundets ordförande Vadim Zelitjenok meddelade att han nu skickat svar till det internationella förbundet när det gäller dopinghärvan.
Till ryska medier sa han att vissa delar av världsantidopingorganisationen WADA:s rapport är korrekta. Men det är fel, som begicks för länge sedan och ansvaret låg hos de gamla ledarna, som nu är utbytta.

Det ryska dopinglaboratoriet som enligt WADA förstörde 1417 dopingtester precis före en inspektion stängdes i tisdags.

WADA:s rekommendation är att ryska friidrottare stängs ute från alla internationella tävlingar framöver.

Det är ett sådant beslut som just nu oroar den ryska sportvärlden allra mest och fått landets sportminister att tala om en orättvis politisk häxjakt på Ryssland. Men den ryske presidenten Vladimir Putin valde i ett uttalande i går en betydligt mer öppen linje med krav på att alla som bevisas vara skyldiga måste straffas.