Juniorsporten: Ultimata kastet in i OS

13 min

Ultimate frisbee vill bli OS-sport 2024. Juniorsporten besöker den här veckan de första skoldistriktmästerskapen i ultimate frisbee. 16 högstadielag i Lund fick prova på den fartfyllda lagsporten under en idrottsdag. Kanske fanns det framtida OS-deltagare i gympahallen den här dagen?!

HISTORISK FAKTARUTA

Namnet frisbee kommer från ett gammalt bageri. En man vid namn William Russell Frisbie grundare ett bageri i USA i slutet av 1800-talet. Ganska snart upptäckte studenterna på universitetet Yale, som låg nära bageriet, att tomma pajformer från Frisbie Pie Company var roliga att kasta fram och tillbaka till varandra. Det blev startskottet för utrycket frisbee. 1948 kom den första frisbeen i plast och 1955 hade Frisbie Pie Company lagt ner sin verksamhet och då kunde man officiellt ta namnet frisbee på den nya plastleksaken.

Det finns de som hävdar att det var locket på en kakburk från Frisbie Pie Company och inte en pajform som var det första man kastade fram och tillbaka till varandra på universitet Yale. Men hur som helst så kommer namnet frisbee i alla fall från detta bageri.