Full pott i första omgången av Soc

Fyra av fem svenskar vidare till tredje omgången - men Anton Källberg stal showen i Soc-pingisen på fredagen.

Sveriges nya supertalang slog ut kinesen Yan An efter en sjusetsrysare.

Anton Källberg, 18, hamnade i underläge med 2-3 mot Yan An, rankad 15 i världen och segrare i Soc, Swedish Open, för två år sedan.

Men till slut stod han som sensationell segrare med 15-13, 8-11, 13-11, 6-11, 6-11, 11-9, 11-9 inför en vilt hejande hemmapublik i Eriksdalshallen i Stockholm.

– Jag är jäkligt nöjd med att jag tog mig samman och vågade spela ut, säger han efter sitt livs största seger.

– Ja, det här rankar jag väldigt högt. Han är den högst rankade spelaren jag slagit, sade 76-rankade Källberg.

När det som bäst behövdes spelade Källberg mest fräckt och klokt. När han till slut stod vid två matchbollar i skiljeset tog han vara på den andra med en vinande forehand.

Anton Källberg är i början av en karriär som redan tagit raketfart. Han och lillasystern Stina, blott 15 år, fick båda göra debut i EM tidigare i höstas.

Storebror Anton gör redan sin andra säsong i tyska Bundesliga och klättrar snabbt på världsrankingen.

Men att slå Yan An fanns inte riktigt på hans karta.

– Fantastiskt, säger han och skakar på huvudet.

– Jag spelade riktigt bra i de jämna seten. Jag brukar vinna jämna set. Man får inte bli passiv en sekund mot en så bra spelare. Men jag kunde ligga på och pressa honom.

Ryss väntar

I tredje omgången väntar den oseedade ryssen Vasilij Lakejev.

Svenskt herrfacit första dagen överträffade förväntningarna. Alla fem studsade genom första omgången. I den andra var det bara Mattias Karlsson som föll mot världstrean Xu Xin med 1-4.

Gerell visar form

Pär Gerell, Jens Lundquist och Kristian Karlsson tog sig också vidare. Sverigeettan Pär Gerell släppte bara ett set på sina två matcher och manövrerade med rätt flyt ut tysken Bastian Steger med 4-0 i den andra. Jens Lundquist såg ut att gå mot en lätt seger mot indiern Soumayajit Ghosh, men tappade 3-0 innan han vann med 4-2.

Kristian Karlsson såg flera gånger ut som en förlorare med den svårspelade ryssen Alexander Sjibajev, EM-tvåa 2011. Men trots underlägen med 3-8 i sjätte och sjunde set vände han till seger efter 11-9 i båda avslutningsseten.

I åttondelarna ställs Gerell mot kinesen Jiang Lingkun, Lundquist har också kinesiskt motstånd i välmeriterade världsfemman Zhang Jike, och Kristian Karlsson möter kanadensaren Eugene Wang.