"Alla påverkas av en sådan händelse"

6:44 min

I skuggan av terrorattackerna i Paris så möter Sverige Danmark i EM-playoff på Friends Arena.

– De bilder som kablas ut från Paris är oerhört omskakande. Det är med stor bedrövan och bävan jag tänker på alla de nära och kära som mist livet. Jag förstår att det i Frankrike är oerhört tungt, och det påverkar alla i hela världen, säger det svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson om lördagens terrordåd i Paris.

EM i fotboll ska spelas i Frankrike till sommaren. Finalen den 10 juli är planerad att spelas på Stade de France, stadion som var ett av målen för terrorattackerna mot den franska huvudstaden under fredagen.

Frankrikes president Francois Hollande var en av de 80 000 åskådarna som var på plats, där Frankrike spelade mot Tyskland. 

– Det är klart att det kryper nära, och det är klart att det är anmärkningsvärt, säger förbundsordföranden.

Att skjuta på Sverige-Danmark var dock aldrig aktuellt. Play off-matchen kommer som planerat att spelas 20.45, och Nilsson tror att spelarna och ledarna trots händelserna kommer att kunna fokusera.

– Jag är säker på att alla människor har påverkats idag. Det kan inte någon vara opåverkad av. Sedan tror jag att de här spelarna och ledarna är så oerhört professionella att när det väl är match 20.45 så kommer de vara fokuserade på det. Men jag tror att alla människor är påverkade av en sådan här händelse.

Hur har säkerhetsarrangemanget påverkats av händelserna?

– Vi gör alltid ett väldigt stort arbete med trygghetsskapande åtgärder. Men efter det som har hänt så har vi skärpt det ytterligare. Det har vi gjort efter samtal med polisen och arenaägarna.

Vad är det för sorts åtgärder?

– Jag har inte alla i detalj, och vi går inte ut med alla offentligt. Men jag vet att det bland annat kommer bli en mycket noggrannare visitering, säger Nilsson som samtidigt uppmanar publiken att komma tidigare för att insläppet ska fungera smidigt.

För att hedra offren kommer en tyst minut att hållas inför matchen och samtliga spelare kommer att spela med sorgband.

Tryck på ljudlänken ovan för en längre intervju med Karl-Erik Nilsson.