Tre svenskar klara för kvarten

Svenskarna fortsätter sitt segertåg i Soc i bordtennis.

Stjärnskottet Anton Källberg fick sällskap av Jens Lundquist och Kristian Karlsson till kvartsfinalerna i herrsingel. Bara Sverige-ettan Pär Gerell slogs ut i tredje omgången.

Efter skrällsegern över kinesen Yan An hade Anton Källberg en lättare uppgift i sin åttondel på lördagen. Ryssen Vasilij Lakejev slogs ut i raka set, 11-6,11-9,11-9,11-4.

– Jag tycker jag hade hyfsad kontroll, men det var jämnt i de första seten, säger 18-åringen som tagit pingispubliken i Eriksdalshallen i Stockholm med storm.

Med servar i världsklass och en stadig, snabb och lurig backhand som främsta vapen tog han sig till kvartsfinal utan setförlust.

– Jag vinner otroligt mycket på min serve mot nästan alla spelare, säger han.

Utropstecknet Källberg följdes av ett ännu större när Jens Lundquist sensationellt manövrerade ut världsfemman, regerande OS-mästaren och dubble världsmästaren Zhang Jike med 11-6, 5-11, 11-9, 11-3, 5-11, 12-10.

– Bland det häftigaste jag varit med om. Jag slog Ma Lin i Pro tour-slutspelet i Kina 2004 när han var världsetta, det kanske var en svårare match. Men det här är otroligt. Nyckeln mot kineserna är att få press på dem. Första set var extremt viktigt, säger Lundquist.

Det var en lite oväntad framgång för Lundquist. Han hade biljett till fotbollsdrabbningen mellan Sverige och Danmark på kvällen.

– Nu får kompisarna gå själva, säger Lundquist med ett leende.

Det blir minst en svensk i semifinal i Soc för första gången på många år. Lundquist ställs nämligen mot Kristian Karlsson i kvartsfinalen.

– En svensk med ända in på söndagen. Det har inte hänt på jag vet inte hur länge, säger Karlsson efter sin seger.

Kristian Karlsson, rankad 47:a i världen, hamnade i setunderläge mot den 84-rankade Wang. Men ju längre matchen led desto mer övertygade svensken. Segern skrevs till 9-11, 22-2, 13-11, 7-11, 11-4, 11-4.

Gerell, 35:a i världen och högst rankad av svenskarna, var den som fick kliva av. Hans kinesiska motståndare, Liang Jingkun, vann med 11-5, 11-6, 11-13, 11-9, 5-11, 11-3.