Sverige-Danmark 2-1

Svensk seger ger knapp fördel mot Danmark

2:03 min

Sverige har ett litet övertag inför returen mot Danmark i EM-playoff. 2-1 slutade matchen i Solna efter skakiga slutminuter då Danmark lyckats reducera.

Sverige slog Danmark på nationalarenan i Solna med 2-1 i det första av två playoff-möten till EM. 

– Såklart vi hade önskat 2-0 men 2-1 är ett bra resultat. Överlag såg det bra ut men vi var trötta sista 20 minuterna. Det var såklart skönt att göra mål och hjälpa laget, säger 1-0-skytten Emil Forsberg till Radiosportens Susanna Andrén och fortsätter:

– Vi var trötta, och blev mer försiktiga efter reduceringen. Men det är naturligt. Vi är nöjda med att vi vann. Vi behöver ha mod. Vi får inte bli alltför försiktiga i returmötet.

Radiosportens expert Richard Henriksson efter 2-1-segern:

Sverige tappade efter Danmarks reducering. Ska man ha med sig den känslan till returen blir det oroligt. Men Danmark har svårt att skapa målchanser. Sverige har lättare för att skapa, och den känslan är bra att ta med sig till returen.

Nära dansk utvisning

Emil Forsberg satte läckert 1-0 precis i slutet av den första halvleken efter en upprullning på högerkanten, där Jimmy Durmaz klackade till Mikael Lustig som hittade Forsberg. Avslutet på ett tillslag var behärskat och satt i det bortre hörnet. 

Kort senare kunde Daniel Agger mycket väl ha visats ut när han gjorde ner Zlatan Ibrahimovic strax utanför straffområdet. Domaren Nicola Rizzoli från Italien nöjde sig med ett gult, och Ibrahimovics frispark klassräddades av Kasper Schmeichels fingertoppar.

I inledningen av andra halvlek gjordes 1-0-skytten Forsberg ner i straffområdet. Straff och Zlatan Ibrahimovic stegade fram. Bollen satt till höger om Schmeichel och Ibrahimovic bröt en dyster svit mot danskarna – det första målet mot grannlandet i sjunde matchen. 

Det skulle även bli den svenske lagkaptenens första seger mot Danmark –men det skulle visa sig sitta hårt inne.

Antonsson skadad: ”Ser inte ljust ut”

Danmark hade svårt att skapa klara chanser, men fick utdelning på hörna. Nicolai Jörgensen gjorde sig av med Martin Olssons markering och petade in 2-1 efter att bollen skarvats i förstaläget.

– På en fast situation, och det känns väldigt onödigt, sa expert Richard Henriksson under matchen.

Danmark tryckte på för en kvittering men lyckades inte skapa de riktigt heta lägena trots pressen. Ibrahimovic signalerade för byte i slutet och ersattes av John Guidetti. Det ska inte vara någon fara med Ibrahimovic.

– Jag kände mig trött, säger han efter matchen.

Tidigare under matchen tvingades Mikael Antonsson utgå skadad. Erik Johansson ersatte och det är inte mycket som talar för att Antonsson kan spela returmötet.

– Det ser inte så ljust ut, säger Antonsson till Radiosportens Susanna Andrén.

2-1 innebär att Sverige har en knapp fördel inför returen på Parken i Köpenhamn på tisdag. Dansk 1-0-seger där och Sverige missar EM på bortamålsregeln. 

Det lär bli en nervös kväll.

Fråga