"Smutsiga sidan" Ericssons öde

5:13 min

Den svenske formel 1-föraren Marcus Ericsson hade en tung dag i São Paulo och slutade på 17:e plats. Nico Rosberg vann tävlingen.

Svenske Sauber-föraren Marcus Ericsson, som noterade 14:e tid i kvalet, startade som elfte bil från ruta 12 efter att flera förare bestraffats för förseelser tidigare under helgen - bland andra stallkamraten Felipe Nasr.

Ericsson fick en dålig start på "den smutsiga sidan" av Interlagos-banan, tappade flera placeringar i de två första kurvorna och som om inte det var nog gjorde han en kort visit utanför banan under det första varvet.

– Ericsson var helt oskyldig. Han blev påkörd och avkörd av en ung herre vid namn Pastor Maldonado. Det är inte första gången han gör så heller, sa Radiosportens F1-expert Fredrik af Petersens.

När tävlingen satte sig avancerade Ericsson från kön men på det 33:e av de 71 varven körde han ihop med venezuelanen Pastor Maldonado i Lotus. Maldonado kom bakifrån och rammade den 25-årige svenskens vänstra bakhjul. Venezuelanen straffades med fem sekunders tidstillägg men Ericsson, som snurrade, tappade mycket mer än så på väg in i depån för att kontrollera bilen.

Då spelade det ingen roll att han noterade bra varvtider på "vägen hem".

– Det är inte mycket Ericsson kan göra när han ligger så långt bak. Han vet att han inte kan nå några poäng utan det är bara att köra loppet och hoppas på det bästa. Han kom i mål, två varv efter, men det får han skylla på Maldonado.

Nico Rosberg hade pole position och tog starten före Lewis Hamilton, stallkamraten i Mercedes. Där avgjordes tävlingen. Den tyska VM-tvåan höll undan till sin andra seger i följd utan några större problem.

– Jag tror segern kändes extra skönt för Nico. Dels blev han vice världsmästare. och så slog han Lewis Hamilton, och det tror jag han uppskattar mer än någon annan vinst den här säsongen. Innan loppet hade Hamilton sagt att han absolut inte skulle hjälpa Nico, sa af Petersens.

Hamilton säkrade VM-titeln i Austin, USA, för tre veckor sedan och anlände sent till Brasilien till följd av en bilolycka i Monaco natten till i tisdags.

Säsongen avslutas i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, den 29 november.


Formel 1, deltävl 18 av 19


1) Nico Rosberg, Tyskland, Mercedes, 1.31.09,090,
2) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes, +7,756,
3) Sebastian Vettel, Tyskland, Ferrari, +14,244,
4) Kimi Räikkönen, Finland, Ferrari, +47,543,
5) Valtteri Bottas, do, Williams, 1 varv,
17) Marcus Ericsson, Sverige, Sauber, +2 varv.