F1-bloggen: Pastor Maldonados nästa dumhet

Fredrik af Petersens om Marcus Ericssons baneman, vad har hänt med Nico Rosberg och reaktionerna efter Parisattentatet.

Pastor Maldonado är ökänd för att att vara en förare som inte vet var han befinner sig på banan. Jag vet inte hur många gånger som han kört på andra och alltid anser sig vara helt oskyldig. Det är alltid den andres fel. Men det tycker inte domarna som varenda gång gett Maldonado ett straff.

I Sao Paulo var det Marcus Ericsson som blev hans offer. Marcus startade som 12:a och hade en chans att få poäng. Gjorde en urusel start och låg sist. På varv 36 var det dags för Maldonados nästa dumhet. Ynglingen från Venezuela bromsade alldeles för sent och tvingade Marcus av banan.

Vad hjälper det att Pastor får ett tidsstraff på fem sekunder. Han hade ju totalt förstört loppet för Mackan så i mål blev det en blygsam 17:e plats. Och jag är helt övertygad om att Pastor inte kommer att få ett julkort av Marcus.

Nico Rosberg vann välförtjänt. Ledde från start till mål. Jagad av Lewis Hamilton. Och jag är övertygad om att den här segern kändes extra skön för Nico.

Kampen om andra platsen i VM-tabellen stod mellan honom och Sebastian Vettel. Men innan loppet hade Lewis sagt att inte en sekund hade han tänkt på att hjälpa sin stallkamrat. Sa att Nico själv fick köra mot tysken för han ville själv vinna Brasiliens GP. Ett av de få som han inte vunnit och att han ville göra det på sin stora idol Ayrton Sennas hemmabana. Lewis får vänta ett år till.

Vad har hänt med Nico? Ingen aning. Kanske har han helt enkelt blivit förb....d efter alla syrliga kommentarer från Lewis. Flera pole positions i rad och bättre starter. Det var hans andra raka seger. Och Lewis andra raka nederlag. Det svider.

Nico är nu vice världsmästare men jag tror att han själv känner till ordspråket att tvåan är den första förloraren.  Vad som utan tvekan är viktigast för Nico var att han visade sin stallkollega att han kan köra lika tufft och snabbt. Lewis försökte som vanligt krångla sig förbi i första kurvan men fick ge sig för Nico vek sig inte.

Teamet gav de två samma taktik så ingen fick en fördel. I Mexiko sa Lewis att teamet hade varit snäll mot Nico och kallat in honom för ett extra byte för att ge kollegan en fördel. Den här gången kan han inte säga något. Och jag såg aldrig att de skakade hand efter loppet. Nico pratade hela tiden med Sebastian Vettel.

Alla i depån var chockade av terror attacken i Paris. Men i en intervju sa Fia presidenten Jean Todt något som fick alla att skaka på huvudet. Någon tyst minut blev det inte för de 129 som sköts ihjäl. Den tysta minuten var de som tyvärr omkommit i olyckor på våra vägar.

-Vi hade redan planerat en tyst minut för trafikoffren. Varje dag dör 3.500 människor på vägar. Det är 30 gånger mer döda än i Paris.

Det blev och det med all rätt en rejäl shit storm i alla sociala medel. Råder ingen tvekan om att det är tragiskt med så många som omkommer på vägarna. Men att bli skjuten när man sitter och äter middag med goda vänner är ännu värre.

Det är alltid bättre att tänka efter en sekund innan man yttrar sig. En gammal visdom som gäller än idag.