Friidrotten kan kastas ut ur OS

Krav på att kasta ut friidrotten från OS nästa år kan komma när Wada släpper den andra delen i sin rapport.

– Det skulle kunna komma fram sådana rekommendationer då, säger Richard McLaren, kommissionär för antidopningsorganisationen Wada, i en australisk radiointervju.

Längdstjärnan Michel Tornéus fick beskedet om Wadas skarpa uttalande av TT på flygplatsen i Fuerteventura. Men han tror inte på en uteslutning.

– Det kommer inte att hända. Samtidigt måste man ta tag i problemet. Jag har själv inga konkurrenter som har åkt fast. Men det är hemskt med dem som får sina drömmar förstörda av fuskare, säger Tornéus på väg till SOK:s OS-läger.

"Gillar signalerna"

Förre förbundskaptenen Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska friidrottsförbundet, tror inte heller på en uteslutning.

– Jag gillar signalerna, att man verkligen markerar att det här är helt oacceptabelt. Jag hoppas att de signalerna går fram till andra länder som man kan ana har samma problem, säger han.

– Men att en hel idrott skulle diskvalificeras känns som väl mycket dramatik och då skulle man verkligen kunna snacka om att oskyldiga skulle drabbas.

IOK fattar beslut

McLaren säger att Wada varit tvunget att hemlighålla delar av sin rapport med tanke på de polisutredningar som pågår mot bland andra den förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet, Lamine Diack.

Diack anklagas för att ha tagit emot mutor på motsvarande tio miljoner kronor för att mörklägga rysk dopning.

– Eftersom vi inte kunde rapportera allting till IAAF har vi inte kunnat lämna några rekommendationer som gäller IAAF. Det gör vi när nästa rapport kommer, säger McLaren.

IAAF har på Wadas rekommendation stängt av rysk friidrott gå grund av systematisk dopning. Wada har också stängt det ryska dopningslaboratoriet i Moskva.

Det är Internationella olympiska kommittén som tar beslut om friidrotten ska vara kvar på OS-programmet eller inte.