Danmark-Sverige

Norge håller på Sverige – men Sveriges sak är inte finsk

3:51 min

Play off-mötet till fotbolls-EM mellan Danmark och Sverige delar Norden i två läger: Norge håller på Sverige, men Finland hoppas på ett svenskt nederlag.

Vårt grannland i väst, Norge, kommer att hålla på Sverige i kvällens play off-rysare i Köpenhamn.

– Jag tror jag pratar för alla när jag säger att de allra flesta i Norge vill att Sverige ska ta sig till EM. Vi gillar Sverige i Norge och samtidigt tycker vi inte om Danmark lika mycket, det sträcker sig långt tillbaka. Bland annat minns vi fortfarande när det danska landslaget kallade det norska landslaget för "fjällapor", säger NRK:s sportreporter Yasmin Sunde Hoel till Radiosporten.

Frågan är då om även grannlandet i öst, Finland, håller på Sverige i kväll.

– Nej, tyvärr för er del tror jag inte att ni får något stöd från majoriteten av finländarna. Jag vill påstå att de flesta finska idrottsvänner håller på Danmark i kväll, säger YLE:s sportreporter Christoffer Herberts.

Hur kommer det sig då?

– Det är en sån här klassisk idrottsrivalitets-problematik. Här är det samma sak som att Hammarbyare och Djurgårdare inte vill att AIK ska vinna SM-guld.

– Finland är egentligen ganska långt från Danmark. Vi förstår oss inte riktigt på danskar. De köper vin i matbutik, de cyklar överallt och vi fattar inte vad de säger. De känns ganska ofarliga och spelar trevlig fotboll, som i VM 1986 och EM 1992.

– Svenskar är lite farliga, svenskar är de som slår oss i hockey, skidor och i friidrott. Medan danskar är ofarliga och gemytliga. Rivaliteten mellan Sverige Finland i idrott är väldigt påtaglig här i Finland. Rivaliteten mellan Finland och Danmark finns egentligen inte och av den anledningen tror jag att väldigt många vill att Danmark vinner i kväll.

Så vi får inget stöd från Finland i kväll alltså?

– Inget stöd från oss överhuvudtaget. Här är det rött och vitt som gäller för hela slanten!

Radiosporten direktsänder givetvis Danmark-Sverige i kväll. Avspark 20.45, men Sportextra i P4 inleds klockan 19.00.