Henriksson inför EM-lottningen: Häftigaste gruppen för Sverige

16 min

Vi pratar dröm- och mardrömslottning med Radiosportens expert Richard Henriksson, både fotbollsmässigt och häftigast och tråkigaste möjliga grupper.

INTRESSE/HÄFTIGAST

Drömgrupp:

Frankrike
Italien
Sverige
Island

Richard Henriksson: Drömmen ur perspektivet att sommaren ska bli oförglömlig är att Sverige hamnar i grupp A mot dessa motståndare som lag nummer 2. Då möter vi hemmalaget Frankrike i öppningsmatchen på Stade de France. Jag som haft förmånen att arbeta vid stora fotbollsmästerskap kan intyga att det är något alldeles extra med värdnationens matcher, särskilt då premiären. Och Zlatan mot Frankrike vore inte helt fel.

Skulle sedan namnkunniga Italien hamna på plats A4, ja då kan de tusentals svenska supportrarna stanna i den franska huvudstaden och ladda inför en andra gruppspelsmatch mot häftig motstånd, den här gången på Zlatans hemmaplan Parc des Princes!

I den tredje matchen, ja vad skulle rendera mer intresse och innebära mer prestige än en resa till storstaden Lyon för avslutning mot Lars Lagerbäcks Island? Och vem vet, 2-2 så är kanske Italien utslaget…

Mardrömsgrupp:

Portugal
Ryssland
Sverige
Nordirland

Richard Henriksson: Slänger direkt in brasklappen att självklart är ingen EM-match i fotboll någonsin tråkig. Och inget landslag är så ointressant än att jag och säkert alla andra svenskar kommer att vara peppade till max när det väl är dags. Men gör ett försök i alla fall.

Portugal har Sverige mött ofta de senast åren. Det har sällan blivit ganska tillknäppta matcher. Och så avgör Cristiano Ronaldo. Dessutom, Portugal har de senaste mästerskapen inte haft så mycket tillresta fans, för visst önskar vi sparring även på läktarplats?

Ryssland mötte vi i kvalet och även om laget är vassare än det svenska så är det i sammanhanget ganska profilfattigt. Det liksom lyfter aldrig riktigt när vi möter denna visserligen starka fotbollsnation, men utan samma glans som omger de allra största.

Jag har stora bekymmer att plocka ut ett ”tråkigt” lag ur seedningsgrupp 4. Albaniens lag är inte särskilt namnkunnigt, men där finns en betydande diaspora i Sverige vilket skulle trissa upp intresset här. Nordirland då? Ja det får bli dem, trots att jag tror att de lär bidra med en häftig och röststark klack i Frankrike. Inget skönspelande lag, inga riktigt stora stjärnor.


MOTSTÅND/SVÅRIGHET

Drömgruppen:

England
Kroatien
Sverige
Nordirland

Richard Henriksson: Det är idel tuffa lag i den första seedningsgruppen, som sig bör. England har imponerat i kvalet och Roy Hodgson har lyckats väl med att lyfta fram nya, unga spelare. Men i jämförelse med övriga lag att välja på saknar jag den yppersta spetskvalitén, en spelare av absolut världsklass som övriga sex kan erbjuda. Och så den gamla (sanna?) klyschan om att Sverige känner engelsk fotboll väl och tack vare bra resultat de senaste åren inte känner någon överdriven respekt.

Vi får se var de befinner sig om ett halvår men just nu är det kroatiska landslaget – som så ofta – inne i sen stor kris. Man har nyss bytt förbundskapten, supportrarna har slutat stötta laget i protest mot en fifflande förbundsledning. Även om Kroatien har en viss vana vid sådana här situationer kan det knappast ses som ett optimalt läge inför ett europamästerskap.

Stackars, Nordirland, vad har jag emot dem egentligen? Inget alls, men tittar man på det här laget så ska det vara ett motstånd Sverige kan se sig som favoriter mot.

Mardrömsgruppen:

Spanien
Italien
Sverige
Turkiet

Richard Henriksson: Tyskland och Spanien är mina, och de flestas, förhandsfavoriter till att vinna EM. Väljer Spanien som mardrömmen för Sverige, enbart baserat på att jag tror att sannolikheten att Zlatan har bättre förutsättningar att utnyttja misstag av Boateng och Hummels än mot duon Pique och Ramos.

Antonio Conte har ännu inte fått sin italienska lagmaskin att klicka men det är ur perspektivet att Italien ska ha som målsättning att gå hela vägen i alla turneringar, som bekant tvåa i senaste EM. Men för Sverige vore de en oerhört tuff uppgift.

Från seedningsgrupp 4 vill jag undvika Turkiet, som avslutade kvalspelet utomordentligt starkt. Har ett snabbt omställningsspel , vilket brukar passa det svenska laget illa.

Fråga