Erik Hamréns om mediakritiken och EM-slutspelet

4:03 min

Det var en trött men glad förbundskapten dagen efter EM-avancemanget.

"Det var fantastiskt att få vakna upp och känna den här glädjen. Jag har sagt det tidigare att vakna upp efter en seger är som en smekning, idag var det som flera smekningar", säger Erik Hamrén till Radiosporten och skrattar.

Direkt efter segern på Parken igår reste det svenska landslaget tillbaka till Stockholm, där väntade en sen segermiddag i form av pytt i panna och förbundskaptenen avnjöt även en segercigarr. Erik Hamrén har varit kritiserad under EM-kvalet och många har velat se honom utbytt, men han lyckades ändå ta laget till EM.

– Det är mer glädje än lättnad (över att ha tagit sig vidare, reds anm.). Glädje för att vi lyckades. Vi försökte ju gå direkt givetvis men sen fick vi chansen via play off och den tog vi, det var en enorm glädje när vi lyckades med det.

Det svenska landslaget har blivit kritiserat under delar av EM-kvalet och efter avancemanget igår valde flera av spelarna att ge en känga till media efter kritiken.

Något förbundskaptenen fick svara på på dagens presskonferens och sa att han hoppas att det sas med glimten i ögat. Och att de har blivit kallade för det sämsta svenska landslaget någonsin, därför tycker han det är fantastiskt att Sverige tagit sig till EM. Och att även landslaget måste få komma med lite pikar ibland.

Och vare sig laget har använt kritiken som tändvätska eller inte så var det en annan inställning vi fick se i det svenska landslaget i play off-matcherna mot Danmark jämfört med tidigare.

– Vi har lyckats göra första målet, det som är så viktigt i fotboll, och det är väl den stora skillnaden att vi har kunnat jobba med det i ryggen.

Men fanns det några detaljer ni jobbade annorlunda med under den här play off-samlingen?

– Nej inte annorlunda men vi hade mer tid eftersom vi spelade först på lördagen. Vi hade mer tid att sitta ner och prata och tog lagdelarna och kunde gå igenom mer teoretiskt hur vi ska göra. Och det känner jag har varit bra att vi har kunnat ta lagdel för lagdel och diskuterat det.

Men nu blickar förbundskaptenen framåt mot EM i Frankrike nästa sommar. Vilka som är dröm och mardrömsmotståndare i en kommande Em-grupp vill han inte spekulera i. Men snart kommer planeringen inför mästerskapet att dra igång.

– Först ska jag återhämta mig efter en intensiv höst. Sen ska vi börja planera. Det är ju redan planerat vart vi ska bo och sånt där. Men vart ska vi ha förläger? Vilka träningsmatcher ska vi spela? Sen får vi se vilken grupp vi hamnar i och kolla upp våra motståndare. Så det är mycket jobb, men ett fantastiskt roligt jobb, säger förbundskaptenen.