Foto: TT
Foto: TT

Allsvenskan gör inte OS-uppehåll – spelare kan stoppas

Både EM och OS blir ett mästerskap för mycket nästa år.

Åtminstone för fotbollsallsvenskan, som inte tar uppehåll för OS i Rio de Janeiro. Nu kan allsvenska klubbarna stoppa spelare från att vara med i OS-turneringen.

I somras tog Sverige U21-EM-guld och ordnade på köpet svenskt deltagande i OS-turneringen i Rio nästa år. Det är första gången sedan 1992 som Sverige kommer att vara representerat i OS-fotbollen på herrsidan - som är för spelare som är 23 år eller yngre, samt tre överåriga spelare - men något uppehåll i allsvenskan blir det alltså inte.

– Det är bestämt. Vi har inte årstider för att stå stilla under båda mästerskapen, säger Björn Eriksson, tävlingskonsulent på Svenska fotbollförbundet, till Aftonbladet.

Det som "ställer till det" för schemaläggarna är att Sveriges A-landslag, som bekant, säkrade EM-avancemanget på tisdagen. Därmed blir det ett uppehåll för EM, som pågår mellan 10 juni och 10 juli, men dubbla avbrott finns det inte utrymme för.

– Årsplanen är fastställd, kring den blir det inga fler diskussioner. Vi har en spelplan mellan april och november. Ska man göra på något annat vis så måste man börja spela i början av februari och avsluta med kvalspel i mitten av december, säger Björn Eriksson.

Mats Enqvist, generalsekreterare vid intresseorganisationen Sef (Svensk elitfotboll) säger till Dagens Nyheter att de allsvenska klubbarna har rätt att stoppa sina spelare från OS.

– I andra turneringar måste klubbarna släppa sina spelare till landslaget, men till OS måste de inte det, säger Mats Enquist.

Enligt Enqvist har samtliga allsvenska klubbar initialt ställt sig positiva till att släppa spelare till OS, men påpekar att situationen kan ändras om en viktig match väntar för klubben.

– Om ett lag har en kvalmatch i Europa League eller en viktig match i allsvenskan och sex spelare blir uttagna till OS är det stor skillnad mot om man har en uttagen spelare som inte är en nyckelspelare i klubblaget.

I OS ställer herrarna upp med U23-lag, där tre spelare får vara äldre.

Vad tycker ni? - diskutera på vår Facebook-sida

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".