Allansson och Salminen slåss om en OS-plats

1:17 min

På lördag inleds VM i Finnjolle i Takapun, Nya Zeeland. Det är så långt bort man kan komma i världen med tolv timmars tidsskillnad och en bra bit ner på södra halvklotet.

Där kommer två svenskar tävlande för GKSS i Göteborg, Björn Allansson och Max Salminen, att slåss om VM-medaljerna. Men de har även en hård inbördes kamp om den svenska OS-platsen i Rio nästa sommar. Men det innebär inte, säger Björn Allansson, att han i det stora startfältet kan fokusera på just sin svenske konkurrent.

– Vad jag går in med för målsättning i VM är egentligen att ta medalj och jag kan inte gå in och kolla specifikt på nån seglare om målet är att ta medalj utan jag går in och seglar mot hela fältet – det är den inställningen jag går in med.

Max Salminen har redan en olympisk medalj. Han vann guld i London 2012, då som gast till Fredrik Lööf i Starbåt. Nu är han själv rorsman och hoppas, precis som Björn Allansson, att så snabbt som möjligt få klart med OS-biljetten.

– Jag har ju ställt in siktet på OS-medalj så det skulle ju vara otroligt skönt att komma det steget på vägen, lugn och ro att kunna få lägga upp upplägget inför OS efter eget huvud.