Guide: Svenska EM-medaljer i sikte

I dag inleds curling-EM där Sverige har chans på dubbla medaljer. Radiosportens reporter Mats Fagerström är på plats från och med måndag och twittrar (@SRfagge) då om senaste nytt under mästerskapet.

Svenska medaljchanser

Det kan bli dubbla medaljer vid Curling-EM i Esbjerg som avgörs 20 november-28 november. 

Rutinerade Niklas Edin som med sitt gamla lag avslutade med OS-brons förra året och rivstartade med både EM-guld och VM-guld med det nya laget första säsongen får ses som favoriter att försvara guldet. 

Lag Cissi Östlund är rankade fyra och har slagit Schweiz, Skottland och Ryssland som samtliga är bättre rankade än svenskorna. Med andra ord bör damerna som sämst tävla om en bronsmedalj på damsidan.

De svenska lagen

Både herrlaget och damlaget kommer i år från Karlstad, Lag Edin och Lag Cissi Östlund.

Lag Edin:

Niklas Edin har vid sin sida i den nya konstellationen Oskar Eriksson, Kristian Lindström och Christoffer Sundgren.

Kvartetten har de senaste månaderna varit i Kanada för att slipa formen och för att få spela de större tävlingarna mot bästa möjliga motstånd. På EM lär Norge, Skottland och Schweiz vara de största utmanarna om medaljerna. Sverige bör kunna ta en guldmedalj om allt stämmer, kapaciteten finns. Tidigare lagmedlemmen Fredrik Lindberg är för övrigt coach i Lag Edin.

Lag Cissi Östlund:

Även de kommer från Karlstad Curlingklubb och har goda vibrationer från ishallen i Esbjerg, åtminstone halva laget. Cissi Östlund tog tillsammans med Sara Carlsson VM-guld 2011 just i Esbjerg. Då med dubble OS-guldmedaljören Anette Norberg som skipper och Lotta Lennartsson som då fanns med i laget. Sedan dess har det inte blivit några fler mästerskap men nu är det dags.

Förutom Cissi Östlund och Sara Carlsson består nu laget också av Paulina Stein och Sabina Kraupp. De knep EM-platsen på bättre ranking än Lag Sigfridsson som tog silver på OS i Sotji. För lag Cissi Östlund krävs en tredjeplats eller bättre om de ska kunna få SOK-stöd i satsningen mot OS 2018 eller sämst en sjätteplats för att ordna en VM-plats till Sverige i Mars.

Kunglig glans på invigningen

Det blir för övrigt en kunglig hovleverantör på invigningen då hans kungliga höghet kronprins Frederik af Danmark sänder iväg den första stenen på isen.

Följ Fagge under EM

Finalerna avgörs lördag 28 november. Herrfinalen klockan 10.00 och damfinalen 15.00. Som obotlig optimist tror jag på dubbla EM-guld för Sverige.

Fullständigt spelschema (extern länk) 

Resultatsite (extern länk)

Mats Fagerström, Radiosportens man på plats i Esbjerg under EM, som du kan följa på Twitter (@SRfagge), i nyhetssändningarna, i Sportextra och på Radiosportens sajt.