Northug överlägsen i svensk skidpremiär

1:34 min

Petter Northug satte alla svenskarna på plats i den svenska skidpremiären i Bruksvallarna. Norrmannen vann tiokilometersloppet i klassisk stil överlägset - och han gjorde det med en svensk dräkt.

– Dräkten är som ett tack för VM i Falun. Detta är en liten markering av det, säger Northugs manager Are Sörum Langås till adressa.no.

Northug har även tidigare kört i specialdräkt då han tävlat i den svenska skidpremiären. 2011 åkte han i en dräkt där det stod "Nolltug" för att driva med sig själv till det svenska folket.

Northug vann fredagens lopp med 36 sekunder före överraskningen Jimmie Johnsson. Långloppsspecialisten Johnsson har kört bra i säsongspremiären tidigare. 2013 kom han trea. 2012 blev han även sexa i Vasaloppet.

Bäste svenske landslagsåkare blev Martin Johansson på tredje plats. Han var 38 sekunder efter Northug.

Northug var snabbast vid alla mellantider, men det var på de sista kilometerna som han satte in raketfarten och utökade försprånget med en halv minut.

– Det var bra att få ett tufft lopp innan det brakar loss i Finland nästa helg (världscuppremiär i Kuusamo). Men jag hade hoppats det skulle gå lite lättare, säger Northug till reportrarna på plats efter loppet.

Northug kommer dock inte att köra lördagens tävlingar i Bruksvallarna. 

Daniel Richardsson, som lämnat landslaget för att köra långlopp den här säsongen, hade tredje bästa tid vid den sista mellantiden, men tappade på slutet och kom tia, 52 sekunder efter Northug.

Marcus Hellner fanns inte med då han tävlar i Gällivare i stället och Calle Halfvarsson är sjuk och borta i en månad. Dessutom har Johan Olsson slutat i landslaget för att fokusera på långlopp.

Så var loppet – direktrapport här