Dahlström och Harlaut lyfter landslaget

10 min

Emma Dahlström och Henrik Harlaut är de klarast lysande stjärnorna i det svenska freeskiinglandslaget.

Henrik Harlaut är med sin enorma åkskicklighet och sin innovativa förmåga att hitta på nya trick tillsammans med sin look och sin stil en av sportens allra bästa och färgstarkaste figuerer.

Om en liten stund ska ni få träffa Harlaut som berättar om säsongens stora projekt.

Den andra stjärnan är Emma Dahlström. Betydligt mer okänd än Harlaut men minst lika framgångsrik i tävlingsbackarna. Emma Dahlström är en 23-åring från de djupa skogarna i västra Sverige.

Ja det är Torsbytjejens egen beskrivning på sin hembygd. Hon började åka skidor som tvååring hemma på Hovfjället, gjorde sin första internationella tävling 2009, slutade femma i slopestyle vid OS i Sotji innan hon ifjol klev fram som världens bästa slopestyleåkare. Toppen var segern i X-games i Aspen, Colorado - världens största tävling - åkarna själva likställer den med ett VM.

– Förra säsongen rullade det på kan man säga. Jag hade en jättego känsla och det räckte jätelångt. Så jag ska försöka ta med mig samma känsla in i säsongen som kommer och så får vi se hur det går helt enkelt.

– Det kommer att bli att försvara X-games.

Årets X-games kommer att avgöras både i Aspen, där tjejerna kör slopestyle, och i Oslo där det bara handlar om big air. En diciplin som bara herrarna kört på de stora tävlingarna tidigare.

– Det är nåt som ESPN, som anordnar X-games, inte har prioriterat verkar det som. Det är väldigt kul att de släpper fram tjejerna nu också.

Är det nåt du har irriterat dig på tidigare?

– Ja lite grann. Det har varit lite orättvist i vissa sammanhang att man inte har fått visa att vi också kan tävla i big air. Så jag hoppas att vi kan knäppa dem lite på näbben och visa dem att vi har bra underhållningsvärde också.

Emma Dahlström är den enda svenska tjejen i världseliten i slopestyle och big air. På herrsidan är de tre stycken som blir inbjudna till de allra största tävlingarna.

Det är Oscar Wester, Jesper Tjäder och så då Henrik Harlaut. Mannen som uppfann butterhoppet och med det vann två raka X-games i Big Air. På OS missade han medalj med liten marginal och fjolåret förstördes av skador - två nyckelbensbrott. Men nu är han tillbaka. Harlaut kommer, med sin vilda frisyr och sina bylsiga kläder, att ställa upp i de största tävlingarna men framför allt kommer säsongen att handla om ett stort filmprojekt.

– Den här säsongen ska jag fokusera mest på att utöka min åkning. För det är svårt när jag har en väldigt tight tävlingssäsong att verkligen lära sig nya trick och träna in nya grejer så den här säsongen ska jag försöka filma så mycket som möjligt och bli bättre, få till min åkning till hundra procent.

Filmen är ett tvåårsprojekt för att Henrik Harlaut verkligen ska hinna göra en riktig film.

– Man vill ju att det ska vara mer än bara åkning i filmen.

Vad kan man förvänta sig i filmen mer än bara åkning?

– Mycket stil och specialskriven musik. Det är väl en stor sak som är annorlunda än tidigare. Den ska utsråla stilåkning inom skidåkningen. Den kommer att ha en teknisk nivå som är hög men det som ska sticka ut är stilen.

I snowboardens slopestyle och big air är det som tidigare Sven Thorgren, Niklas Mattsson och Måns Hedberg som blidar det svenska landslaget och får chansen på de stora tävlingarna. Deras säsong inleds i fågelboet i Peking med den spektakulära Big Airtävlingen Air and Style.

Just Big Air kommer att bli extra intressant att följa under vintern eftersom grenen nyligen fick olympisk status.