Här är trion som ger Sverige stora segerchanser i skicross

9:15 min

Sverige är riktigt bra i Skicross. Ifjol vann Anna Holmlund världscupen överlägset. På herrsidan slutade Victor Öhling-Norberg tvåa i världscupen och tog brons i VM.

I år är det inget mästerskap utan det är de 15 världscupdeltävlingarna på elva olika orter som gäller. Säsongen inleds första helgen i december i Montafondalen i västra Österrike, passerar Idre och för-OS i Pyeong Chang i februari innan finalen avgörs i Squaw Valley, Californien USA.

Anna Holmlund har genom karriären drabbats av tunga, tuffa skador. OS-bronset i Sotji var av skrällkaraktär eftersom hon egentligen inte var redo för idrott på toppnivå. Men när hon i år ska försöka upprepa sin världscupvinst kommer hon in i säsongen helt skadefri.

– Jag har faktiskt haft en jättebra försäsong i sommar och det är första gången på många år som jag inte har ont nånstans och det är fantastiskt kul att åka, det är som om man är tio år igen.

Enda missen för Anna Holmlund under fjolåret var VM som slutade redan i kvartsfinalen.

Sveriges andra damstjärna heter Sandra Näslund. Efter genombrottet i förfjol, bland annat ytterst nära OS-final, missade hon nästan hela fjolåret på grund av en knäskada i januari - men nu är den 19-åriga tuffingen från Kramfors tillbaka.

– Det känns kul, jättekul. Det är väl lite spänt sådär, man vet väl inte riktigt hur man ligger till men det ska bli kul. Dt är bara att försöka få åka så mycket skidor som möjligt och komma in i det igen. Jag joppas ta några pallplatser i år, det ska nog gå tror jag.

På herrsidan är Victor Öhling-Norberg den store stjärnan och kanske bäst i världen. Seger i världscupen 2014, tvåa i världscupen förra säsongen då även den första mästerskapsmedaljen kom via VM-bronset. Nu står han frustande redo för att återta världscuptiteln.

– Jag känner mig redo redan nu att tävla faktiskt. Formen känns bra, det ska bli kul att försöka ta hem kristallgloben igen.

Men Victor Öhling Norberg är inte ensam i herrlandslaget. Veteranen Michael Forslund är äntligen skadefri och redo att vara med och slåss om topplaceringarna - det är även unge Viktor Andersson. Återstår att se om nån av dem lyckas ta sig upp på skicrosspallen.