Tung svensk start i basketkvalet

0:43 min

Sverige har sitt kanske bästa basketlandslag någonsin. Problemet är att Spanien är trea i världen. EM-kvalpremiären i den fullsatta Täljehallen slutade i moll, 52-75 (24-41).

– Det låste sig, vi fick inte till varken försvar eller anfall, säger Elin Eldebrink till Radiosporten.

Biljetterna sålde slut på någon timme. Kön utanför Täljehallen ringlade lång i novemberkylan långt innan dörrarna öppnades halvannan timme före uppkast.

En arena full av förväntan såg fram emot att se det nya svenska landslaget, lett av nya förbundskaptenen Jurgita Kausaite, ta sig an världsnationen Spanien.

WNBA-centern Amanda Zahui spottade ut tuggummit, satte in tandskyddet och gjorde sig redo för landslagscomeback.

Sedan började matchen och basketfesten kom av sig. Spanien var alldeles för bra.

Medan gästerna metodiskt tog sig fram till högprocentiga skott i varje anfall gick Sveriges offensiv på kryckor. Blågult fick ingen fart på passningsspelet, blev stillastående och fick lita till individuella prestationer och skott långt utifrån - inget segerrecept mot en världsnation.

Zahui tappade den första bollen hon fick. Sedan gjorde den 22-åriga WNBA-centern mycket rätt (bra skytte och 17 poäng). Problemet var att hon fick väldigt lite hjälp.

Vid sidan av Zahui var det bara WNBA-kollegan Farhiya Abdi som utgjorde något som helst hot i anfallsspelet.

Storstjärnan Frida Eldebrink hade en tung lördagseftermiddag och gjorde sina första två poäng efter 18 minuter och 34 sekunder - på det femte försöket. Då hade tvillingsystern Elin ännu inte hittat rätt - och matchen var i stort sett redan förlorad.

– Vi fick det inte att stämma i varken anfall eller försvar, vi blev lite frustrerade och fick inte till det, säger Elin Eldebrink till Radiosporten.

Blågult gjorde bara 24 poäng i första halvlek. Spanien kombinerade sig fram till 41.

Det var ett hål för djupt att ta sig upp från.

Sverige besegrade Spanien, som rankas trea i världen, båda gångerna i kvalet till EM 2013 - turneringen som Spanien sedan vann och där Sverige pressade hemmanationen Frankrike i kvartsfinalen. Den här gången var det aldrig nära.

I andra halvlek fortsatte bortalaget uppvisningen som landade i segersiffrorna 75-52. Radiosportens expert Nina Baresso var inte nöjd med svenskornas insats.

– Man pratar om ett stjärnspäckat lag, vi kanske har för många stjärnor i laget helt enkelt. Jag saknar någon som gör laget bättre, de här enkla passningarna, det är enmansshow hela tiden, säger hon.

Sverige möter Finland i nästa kvalmatch i februari.


Sveriges EM-kvalschema:
21 november: Sverige - Spanien 52-75
20 februari: Finland - Sverige
24 februari: Spanien - Sverige
23 november: Sverige - Finland