Sarah Sjöström när hon tog VM-guld på 50 m fjäril, och under pressträffen
Sarah Sjöström när hon tog VM-guld på 50 m fjäril, och under pressträffen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nedräkning Rio – Sarah Sjöström: ”Ett guld så kan jag åka hem”

Sarah Sjöström: ”Blivit bättre på att veta var gränsen går”
5:41 min

Sarah Sjöström har ett framgångsrikt år bakom sig. Och planen för OS i sommar är klar. – Jag tror att det fyra första dagarna kommer att vara mina bästa, säger simstjärnan till Radiosporten.

Sarah Sjöström var bara 14 år när hon i mars 2008 sensationellt tog EM-guld på 100 meter fjärilsim.

Senare samma år OS-debuterade hon men slogs då ut redan i försöken på de individuella distanserna och lagkappslaget hon deltog i diskades i finalen på grund av överväxling.

Misslyckat London-OS

Fyra år senare till OS i London hade Sarah Sjöström växt ut till en av de absoluta favoriterna. Men OS 2012 blev inte vad hon hoppats på. Halsfluss en månad innan spelen förstörde formtoppningen och det blev bara en fjärdeplats på favoritdistansen 100 meter fjäril.

– Jag tokdog sista 25 meterna och det kändes som jag hade ett kylskåp över mig, sa Sarah Sjöström till Radiosporten då.

Nu laddar Sarah Sjöström för sitt tredje OS och hon gör det som regerande världsmästare.

På VM 2015 tog hon medalj i alla fyra individuella distanser hon ställde upp på och det blev guld på både 50 och 100 meter fjärilsim. Dessutom med världsrekord både i semifinal och final i hundrametersloppet.

Sarah Sjöström var ett givet namn när Sveriges Olympiska Kommitté tog ut de första aktiva till OS i Rio.

– Jag har blivit bättre på att veta var gränsen går när jag tränar hårt, säger Sarah Sjöström. Det finns en risk att man tar ett steg för långt och blir sjuk eller skadad. Nu vet jag bättre när det är dags att vila, säger hon apropå vad de tidigare OS-starterna har lärt henne.

Anpassar sig till sena Rio-tider

Finalpassen under OS i Rio startar först kl 22 lokal tid och Sarah Sjöström och de andra svenska simmarna kommer successivt under våren och sommaren att förskjuta sina träningspass för att anpassa sig till att kunna prestera sent på kvällen.

Det blir sammanlagt fyra individuella distanser på OS för Sarah Sjöström. 50 100 och 200 meter frisim och förstås 100 meter fjäril.

– Fokus ligger på de första fyra dagarna när 100 meter fjäril och 200 meter frisim avgörs. Jag kommer förstås att försöka simma snabbt även på de avslutande distanserna men jag tror att det fyra första dagarna kommer att vara mina bästa.

Före OS i Rio avgörs EM både på kort och lång bana och Sarah Sjöström kommer att vara med på båda mästerskapen. Hennes målsättningen på OS?

– Jag hoppas att det blir medalj på någonting iallafall. Tar jag ett guld så kan jag åka hem sen, skrattar Sarah Sjöström. Det vore riktigt häftigt om jag kunde åka från Rio med guld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".