Stade De France
Stade De France

”Risk att enstaka matcher spelas inför tomma läktare”

FotbollsArena Radiosporten 23 november
42 min

Engelske säkerhetsexperten Charlie McGrath berättar i veckans avsnitt av FotbollsArena Radiosporten om det utökade säkerhetsarbetet inför EM i kölvattnet av terrorattackerna mot Frankrike.

Charlie McGrath är säkerhetsanalytiker på Objective Travel Safety, som bland annat anlitas av EBU, European Broadcasting Union.

Med många års erfarenhet av arbete kring stora mästerskap vet han vilket stort arbete Uefa och fransk polis har framför sig för att förhindra attentat mot EM-festen i Frankrike nästa sommar.

– Uefa kommer att likt Fifa fick i Brasilien ges jurisdiktion att ansvara för säkerheten kring arenorna. Som vanligt kommer det vara hård koll på vilka som kommer in på arenan, men också vilka varor som släpps in och ut, menar McGrath.

Den största förändringen för de säkerligen många svenskar som tänker resa till Frankrike för att uppleva EM blir säkerheten i stadskärnorna.

– Jag är säker på att de olika Fan-Zonerna kommer att vara mycket mer övervakade än tidigare, säger Charlie McGrath. Även restauranger och barer som visar matcher för många personer utgör ett potentiellt mål som man måste säkra. Där ligger den stora utmaningen.

Han tror inte att det finns någon risk att EM flyttas till ett annat land.

– Absolut inte. Det vore en enorm prestigeförlust för Frankrike och faktiskt för oss alla, då har vi gett efter för precis det som terroristerna vill. Däremot tror jag att det kan bli så att enstaka matcher kan spelas inför tomma läktare, om det blir ett läge där man tar emot ett hot eller får information som tyder på att något kan hända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".