Torgny Mogren är orolig över den klassiska skidåkningens framtid. Foton: SR och TT.
Torgny Mogren är orolig över den klassiska skidåkningens framtid. Foton: SR och TT.

Mogrens stora oro: Klassisk skidåkning försvinner

Torgny Mogren: "Det vore ett bakslag för skidåkningen"
5:19 min

Radiosportens längdskidexpert och världsmästaren från 1993, Torgny Mogren, uttrycker stor oro för längdskidsportens framtid.

Alltfler skidåkare på elitnivå stakar längre och längre under de klassiska loppen. Något som oroar Radiosportens skidexpert Torgny Mogren.

– Nu ska ju i stort sett den klassiska tekniken bort då när stakningen kommer, då finns det ju ingen anledning att använda benen, säger Torgny Mogren och får medhåll av Ulf Morten Aune på det norska skidförbundet.

– Vi tror att du måste göra tuffare banor, annars kommer den klassiska skidåkningen försvinna. Det är som Torgny säger, vi är vid ett vägskäl nu. Vi måste göra något, annars försvinner klassisk skidåkning.

Emil Jönsson berättar att Sverige försöker ligga i framkant när det gäller utvecklandet av stakteknikenm, men håller med om att det vore roligare med tuffare banor där man måste använda benen också.

– Det har varit flera år en utveckling på det och vi försöker ligga i framkant på det. Det finns väldigt mycket olika typer av stakning beroende på terräng och före. Sedan hoppas jag att det blir tuffare banor, där det går fortare att åka med fäste. Är det en klassisk tävling så är det roligare om man använder benen också, säger Emil Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".