Foto: Walter Bieri /  AP
Foto: Walter Bieri / AP

Platini kan stängas av på livstid

Internationella fotbollförbundets etiska kommitté vill stänga av ordförandekandidaten Michel Platini på livstid, uppger hans advokat.

Advokaten Thibaud d'Ales kallar kommitténs förslag för skandalöst och överdrivet.

– Det är en ren skandal, och genom att offentliggöra det vill man helt klart orsaka skada, säger han. 

Platini, som är ordförande i Europeiska fotbollsförbundet Uefa, är avstängd i 90 dagar under utredningen som pågår mot honom och Fifas ordförande Sepp Blatter.

Platini och Blatter, som också är avstängd, misstänks för korruption i samband med en utbetalning från Blatter till Platini på motsvarande 17,2 miljoner kronor.

Fransmannen Platini var favorit till att efterträda Blatter som Fifa-ordförande vid extravalet i slutet av februari. Men eftersom Platini är avstängd har Fifa inte godkänt hans kandidatur än.

Platini har överklagat 90-dagarsavstängningen, men fått avslag.

Svenska fotbollförbundet har tidigare stöttat Michel Platinis kandidatur till ordförandeskapet i Fifa. SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson säger att de kan komma att omvärdera det beslutet.

– I dagsläget är Platini inte en godkänd kandidat, eftersom han är avstängd. Vi i de nordiska länderna har sagt att vi ska avvakta utslaget som kommer att komma från Fifas etiska kommitté. När utslaget kommer ska vi gemensamt värdera det, säger han till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista