STOCKHOLM 2015-11-24 Huvudtränare Wolfgang Pichler vid skidskytteförbundets pressträff på Bromma flygplats på tisdagen med anledning av säsongsstarten. Foto Maja Suslin / TT.
Wolfgang Pichler. Foto: Maja Suslin / TT.

Pichler pekar ut sina nya ”diamanter”

Wolfgang Pichler: "Han är en av mina diamanter"
0:18 min

Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson är nye chefstränaren Wolfgang Pichlers nya fynd som ska lyfta svenskt skidskytte inför OS.

OS om drygt två år, i Sydkorea 2018, är det primära målet i Wolfgang Pichlers nya satsning som ansvarig tränare för Sverige.

– Där är målet att Fredrik Lindström ska strida om medaljer, men också något av stafettlagen, säger Pichler till Radiosporten.

Lindström är ju Sveriges ende etablerade toppnamn, nu när Ferry/Bergman/Ekholm avslutat sina karriärer. Men för att svenska stafettlag ska lyckas krävs ju mer än så.

– Det ser lovande ut. Vi har börjat väldigt brett med en mängd talanger. Och jag ser några som sticker ut och är spännande, säger Pichler, och nämner spontant två namn.

23-årige Jesper Nelin bor i Östersund, men är uppvuxen i Borås. Han är uttagen redan nu, i truppen till kommande världscupveckan i ett snöigt Östersund. De tävlingarna startar på söndag med mixedstafett (två damer och två herrar i laget) och fortsätter nästa vecka med distanslopp (onsdag), sprint (lördag) och jaktstart (söndag).

– Nelin är absolut ”one of my diamonds”, säger Pichler på sin tysk-engelska, och pekar på att han redan vunnit SM-guld i rullskidskytte.

18-årige Sebastian Samuelsson från I21 IF i Sollefteå är en annan ”supertalang” enligt Pichler. Han är dock än så länge så ung att han ännu inte är redo för världscupen. Däremot finns han med senare i vinter i IBU-cupen, som är nivån under världscupen.

I Sveriges trupp till världscupen i Östersund finns förutom Fredrik Lindström och Jesper Nelin även Peppe Femling, Ted Armgren och Tobias Arwidson. Den sistnämnde petades i våras från A-truppen men har jobbat sig tillbaka via en egen satsning. Arwidson vann bland annat i söndags SM-guldet i masstart.

Bland de damer som tagits ut nu finns Elisabeth Högberg och Emma Nilsson, vilka bägge valde att stå utanför A-landslaget under sommaren och hösten. Där finns också Mona Brorsson, Anna Magnusson och unga, spännande Linn Persson. Veteranen Högberg vann gångna helgen både lördagens och SM-söndagens lopp.

Säsongens huvudmål är VM i Oslo 3-13 mars. OS om två år avgörs i Pyeongchang i Sydkorea.

Men även hemma-VM i Östersund 2019 lyser som en stor ledstjärna i Wolfgang Pichlers comeback som ”demontränare” för Sverige, och i hans jobb med de främsta talangerna.

Mer om Skidskytte

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".