Frölundas Henrik Tömmernes jublar efter 3-3 målet. Foto: Adam Ihse/TT
Frölundas Henrik Tömmernes jublar efter 3-3 målet. Foto: Adam Ihse/TT
Frölunda-Luleå 4-3

Självmål sänkte Luleå

Frölundas Artturi Lehkonen: ”Ibland behöver man lite studsar”
1:25 min

Först ett självmål. Sedan ett till. Det kunde ha börjat bättre för blixtinkallade Luleåmålvakten Samuel Ward, 20, i SHL-debuten.

Frölunda vann till slut med 4-3 och befäste serieledningen.

Radiosportens Jonas Enarson valde matchens lirare:
Frölunda: Robin Figren
Luleå: Samuel Ward

Från andremålvakt i allsvenskan till SHL-debut på bortaplan mot serieledaren. Det var snabba ryck och en tuff uppgift för Samuel Ward, 20, som i stället för Asplövens bortamatch mot Björklöven på tisdagskvällen fick åka med Luleå ner till Göteborg.

Den 20-årige Ward, som var med i det svenska JVM-laget i fjol, är Luleåspelare i grunden men har varit utlånad till Asplöven i hockeyallsvenskan de senaste säsongerna för att få istid och rutin. Men eftersom Luleå har tre målvakter på skadelistan kom debutchansen tidigare än väntat.

Ward och Luleå stod emot bra när Frölunda ångade på för att befästa serieledningen. Men i det långa loppet blev uppgiften övermäktig - inte minst efter de båda självmålen.

Det hade gått drygt elva minuter när första pucken letade sig in i Luleås mål via Jacob Micflikiers klubba, även om Frölundas Arrturi Lehkonen fick målet i matchprotokollet.

Och inte nog med det. I mitten av den andra perioden var det dags för ett nytt självmål när Andreas Johnsson, som stod bakom den förlängda mållinjen, turligt in vallade pucken via en Luleåspelare och in bakom Samuel Ward.

Luleå gjorde visserligen tre mål i relativt snabb följd, det första - ett fladdrigt skott från distans från Karl Fabricius - bara 22 sekunder efter Frölundas 2-0-mål. Men efter en kvittering med bara två sekunder kvar av mittperioden och ett friläge och mål för Spencer Abbott i mitten av den tredje var det Frölunda som drog vinstlotten.

Luleå får dock snart chans till revansch. Tre gånger dessutom. Utöver nästa SHL-möte den 12 december spelar Frölunda och Luleå dubbelmöte i CHL-kvartsfinalen i början av december.


MATCHFAKTA

Frölunda-Luleå 4-3 (1-0, 2-3, 1-0)

Första perioden: 1-0 (11.06) Artturi Lehkonen (Robin Figren, Patrik Carlsson).

Andra perioden: 2-0 (8.14) Andreas Johnsson (Johan Sundström, Oscar Fantenberg), 2-1 (8.36) Karl Fabricius (Jan Sandström), 2-2 (13.33) Peter Cehlarik (Johan Harju, Lucas Wallmark) spel fem mot fyra, 2-3 (18.10) Jacob Micflikier, 3-3 (19.58) Henrik Tömmernes (Ryan Lasch, Andreas Johnsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4-3 (9.50) Spencer Abbott.

Skott: 19-21 (5-6, 7-10, 7-5).

Utv, Frölunda: 2x2. Luleå: 3x2, 1x10.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn, och Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 7 991.

Mer om SHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".