Foto: TT Kollage: Radiosporten
Sebastian Coe och Sergei Bubka vill båda ta över ordförandeskapet i IAAF. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska kritiken mot IAAF-bossen Coe

Staden Eugene tilldelades friidrotts-VM 2021 utan att Göteborg ens hann få presentera sin kandidatur.

Nu ifrågasätts nye IAAF-ordföranden Sebastian Coes kopplingar till Eugene.

– Det luktar illa, säger Björn Eriksson till BBC.

Riksidrottsförbundsordföranden var tidigare ordförande i Svenska friidrottsförbundet och ansvarig för Göteborgs ansökan om VM 2021.

Eriksson gick i taket efter att Internationella friidrottsförbundet (IAAF) i april beslöt att ge amerikanska Eugene VM utan att Sverige ens fick lämna in en ansökan.

Eriksson sade också tidigare i november, när IAAF:s förre ordförande Lamine Diack greps misstänkt för korruption, att hans bild av IAAF var "en unken organisation med ett demokratiskt underskott".

Han blir inte mindre upprörd när BBC visar honom ett mejl från Nike, som sponsrar USA:s friidrottsförbund och som Coe är ambassadör för, och USA:s friidrottsförbund, där det framgår att Coe stödjer Eugene som VM-arrangör 2021.

– Det ser inte bra ut. Det här vill jag att Coe förklarar, säger Eriksson.

Coe säger till BBC att han aldrig diskuterat VM med Nike och att han hela tiden velat ha ett ansökningsförfarande kring VM 2021.

– Jag skulle ha sagt det under styrelsemötet i Peking. Men Diack sade till styrelsen att det fanns politiska och finansiella skäl till att ge Eugene VM. Med överväldigande majoritet (23-1) beslutade styrelsen att ta friidrotts-VM till en marknad där vi inte tidigare varit, säger han.

Coe får motsvarande 880 000 kronor om året av Nike som dess ambassadör.

– Det är ett stort problem, säger Eriksson.

IAAF är satt under lupp sedan antidopningsorganisationen Wada avslöjat systematisk dopning inom rysk friidrott, och där friidrottshöjdare som den förre ordföranden Lamine Diack misstänks ha tagit emot mutor för att dölja den ryska dopningen.

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".