Michelle de Jongh i Örebro-tröjan. Foto: Conny Sillén/TT
Michelle de Jongh i Örebro-tröjan. Foto: Conny Sillén/TT

Två korsbandsskador senare – nu ska talangen ta plats i A-landslaget

REPORTAGE: Framtidshoppet Michelle de Jongh
8:58 min

Efter VM-fiaskot i somras blickar det svenska fotbollslandslaget nu framåt mot OS-kvalet i början av mars.

Landslaget är just nu samlat på läger på Bosön i Stockholm och flera debutanter får där chansen att slå sig in i A-landslaget. En av dem är 18-åriga mittfältstalangen Michelle de Jongh som, efter två korsbandsskador, i år fått sitt stora genombrott.

Michelle de Jongh värvades som supertalangen från Mariestad till damallsvenska Kif Örebro inför säsongen 2013. Men lagom till flytten skadade hon korsbandet och fick då aldrig chansen att visa upp sig i damallsvenskan. Men den här säsongen har hon fått chansen i Örebro och var även med i det svenska F19-landslaget som vann EM-guld i somras.

– Det är jättestort att jag ens har hamnat här efter så mycket rehab och slit som jag har lagt ner på det här. Även om jag inte förväntade mig nånting från a-landslaget det här året så är det ju en jättestor bonus att bli uttagen och det känns ju välförtjänt efter allt jag kämpat och slitit för, säger Michelle de Jongh när Radiosporten träffar henne på Bosön.

Lilie Persson är assisterande förbundskapten i det svenska landslaget och följer de nya spelarna under lägret på Bosön. Hon är även spelarutbildningsansvarig i det svenska fotbollförbundet, vilket betyder att hon är med från elitflicklägret, genom ungdomslandslagen och fram till a-landslaget. Och Michelle de Jong var 15 år gammal när hon väckte Lilie Perssons intresse.

– En väldigt spännande spelare. Hon står ju för såna egenskaper som vi letar efter i svensk fotboll. Då pratar vi om saker som explosivitet, hon är en väldigt explosiv spelare, hon är skicklig i att driva boll, mycket energi. Hon är jättespännande, säger Lilie Persson till Radiosporten.

Vad tycker du om hennes insats under den här landslagssamlingen, har hon imponerat?

– Som för alla unga spelare när de kommer första gången så går det lite upp och ner. Hon blandar och ger, men det är inget unikt för henne utan så har det sett ut för alla, även de som idag är etablerade spelare. Och man ska inte ha för bråttom, det tar tid att ta sig upp på den här nivån. Men hennes tid kommer är jag helt övertygad om och hon har presterat bra hittills, säger Lilie Persson.

Lägret på Bosön är en del av uppladdningen inför OS-kvalet som väntar för landslaget i början av mars. Sverige ställs då mot Norge, Schweiz och Holland. Ett lag tar sig till OS i Rio nästa år och Michelle de Jongh hoppas på att bli uttagen i landslagstruppen som ska ta Sverige till Rio.

– Det skulle betyda jättemycket att få vara med i ett sammanhang med tävlingsmatcher för a-landslaget. Det är ju en flickdröm man har haft sen man var liten. Och jag har alltid sagt att ’jag ska spela i a-landslaget och jag ska bli bäst’ och det är ju på god väg nu. Men man får se vad som händer och fortsätta träna på och göra sitt bästa helt enkelt, säger Michelle de Jongh.

Mer om Damlandslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".