20151129 Ida Ingemarsdotter tröstar Heidi Weng som tog miste på hur många varv som återstod vid söndagens världscup jaktstart över 10 kilometer klassisk stil i Ruka. Foto: Anders WIklund / TT
Heidi Weng tröstas här av Ida Ingemarsdotter. Foto: Anders WIklund / TT

"Jag ropade men hon hörde inte"

Stina Nilsson: "Jättetråkigt för Heidi Weng"
1:40 min

Norskan Heidi Weng räknade fel på varven - åkte fel. 

Det var vid varvningen vid 7,5 kilometer som Heidi Weng åkte fel. Norskan valde upploppsspåret, passerade mållinjen - och insåg att hon åkt fel.

– Aj aj aj, hon slänger sig som hon trodde att hon gick i mål. Så märkligt, så märkligt, utbrast Radiosportens Dag Malmqvist.

Hör referatet längst ned i artikeln

Weng var vid händelsen en del av den kvartett som gjorde upp om silvret bakom ohotade segraren Therese Johaug. Det såg då ut som även trean Stina Nilsson skulle följa med och ta fel spår.

– Nej, det var jag inte. Jag hade koll på att vi hade ett varv kvar, sa Nilsson.

Vad säger du om den händelsen?

– Jättetråkigt för Heidi. Jag ropade till henne när hon åkte iväg, men hon var nog väldigt uppe i att spurta, sa Nilsson.

Efter loppet försökte Ida Ingemarsdotter trösta norskan Weng.

– Jag försökte trösta henne och säga att hon är i bra form och snart är vi i Lillehammer i Norge och att hon då får visa vilken bra form hon är i, säger Ingemarsdotter.

I stället ryckte Stina Nilsson och tog hand om andraplatsen efter en stark avslutning där hon spurtade ned norska Frida Östberg.

– Jag var lätt i kroppen rakt igenom och jag var väldigt pigg. Jag tyckte inte jag hade så stora svårigheter att följa med, så det var kul att åka idag, sa Nilsson.

Ida Ingemarsdotter blev fyra, efter att återigen visat att hon inte bara är en sprintåkare.

– Det här är den bästa säsongsstart på världscupen jag haft, säger Ingemarsdotter till Radiosporten.

Charlotte Kalla hade en tyngre dag och slutade sexa. 

– Jag hade svårt att få fast skidorna, och då är det svårt att åka bra klassisk skidåkning, sa en besviken Kalla till Radiosporten.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".