Max Salminen. Foto: TT
Max Salminen. Foto: TT

Salminen decimeter från medalj

Femma, mindre än en halvmeter från bronset. Det var nära, nära för Max Salminen i finnjolle-VM.

Medaljen ska komma i Rio-OS i stället.

För även om Max Salminen var lite besviken efter den dramatiska medaljseglingen i nyzeeländska Takapuna, så kunde han glädja sig åt att allt nu talar för att han får åka till Rio nästa sommar.

Björn Allansson, konkurrenten om OS-biljetten, slutade 26:a på VM.

Nu väntar 27-årige Salminen på bekräftelsen från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Det skulle kännas väldigt bra om jag kunde få det på plats så att jag kan börja fokusera på OS, säger Salminen, som i London-OS 2012 tog OS-guld i starbåt tillsammans med Fredrik Lööf.

Femteplatsen är Salminens största framgång i den nya klassen, men det var inte långt ifrån att han fick med sig en medalj hem från VM-tävlingarna.

Svensken drog på sig ett straff i det sista racet och låg sist i fältet. Men med en stark slutforcering blandade han sig i kampen om topplaceringarna.

– Alla i medaljracet kom i mål ungefär samtidigt. För mig saknades det en poäng och tre decimeter för att det skulle bli medalj.

–Vi var några stycken som cirkulerade runt målbåten för att få resultatet. Det är ganska otroligt att det är så jämnt efter en veckas segling.


VM, finnjolle, slutställning: 

1) Giles Scott, Storbritannien, 48,
2) Jonathan Lobert, Frankrike, 93,
3) Vasilij Zbogar, Slovenien, 112...
5) Max Salminen, Sverige, 113.
Övr sv plac:
26) Björn Allansson 207.Mer om Segling

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".