Foto: Marcus Ericsson / TT
Sophie Hansson slog sitt eget svenska juniorrekord under 50m bröstsim i kortbane-EM i Netanya. Foto: Marcus Ericsson / TT

Rekordstart av systrarna Hansson på kortbane-EM

Helsingborgssystrarna Sophie och Louise Hansson fick en rekordstart på kortbane-EM.

Bägge slog personliga rekord i försöken - med exakt samma marginal.

– Vi sade att nu har vi startat positivt, så det kanske blir ett bra mästerskap, sade Louise Hansson som hade tredje tid på 100 meter ryggsim.

17-åriga Sophie Hansson hade femte tid på 50 meter bröstsim och putsade sitt eget svenska juniorrekord med sex hundradelar till 30,37.

Lillasyster Hansson, som tog två JVM-silver i somras, gör sitt andra seniormästerskap. På kortbane-EM i Herning för två år sedan gick det inget vidare för en supernervös nykomling.

Nu var det inte alls farligt. Det var väldigt lugnt, precis lagom. Simningen kändes väldigt bra, sade hon.

Både semifinalen och en eventuell final avgörs i kväll.

Louise Hansson, 19, börjar bli en erfaren landslagssimmare och har fem internationella medaljer, alla i lagkapp. Hon har varit i strålande form under hösten och har läge att ta sin första individuella mästerskapsmedalj i Israel. Bästa chanserna finns i medley och fjäril.

Men ryggsimsformen är också bra och precis som syrran slog hon personligt rekord med sex hundradelar - 58,11.
-Jag brukar alltid ha svårt med första loppet, så det känns jätteskönt att det blir så här bra, sade hon.

Även Magdalena Kuras tog sig till semifinal med 13:e tid, 59,41.

Ungerska stjärnan Katinka Hossu fick också en kanonstart på mästerskapet då hon slog världsrekord på 400 meter medley. Hon putsade spanjorskan Mireia Belmonte Garcias tidigare rekord med fyra tiondelar till 4.19,46.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".