Arkivbild: Juan Angel Napout uppges vara en av de gripna. Foto: Jorge Saenz/TT.
Arkivbild: Juan Angel Napout uppges vara en av de gripna. Foto: Jorge Saenz/TT.

Henriksson om de nya gripanden i Fifa-skandalen

Richard Henriksson: "Det här är två stycken i den absoluta toppen"
3:55 min

Precis som i maj har schweiziska myndigheter genomfört en gryningsräd och gripit mer än ett dussin personer med anknytning till det internationella fotbollsförbundet Fifa.

Enligt New York Times gjordes insatsen på uppdrag av de amerikanska myndigheterna.

Åtminstone några av gripandena skedde på samma lyxhotell där flera Fifaföreträdare greps i maj. Schweizisk polis gick in i hotellet Baur au Lac vid sextiden lokal tid. En ansvarig på hotellet blev ombedd att lämna byggnaden på grund av "en extrem situation".

Polisen inriktade sig på nuvarande och tidigare ledare i fotbollsvärlden för anklagelser om bland annat penningtvätt och bedrägerier, uppgav myndigheter. De nya anklagelserna väntas drabba fotbollshöjdare i Syd- och Centralamerika särskilt hårt.

Enligt tidningen är ordföranden i både Concacafs (Nord- och Centralamerika samt Karibien) och Sydamerikas fotbollsförbund, Afredo Hawit respektive Juan Angel Napout, bland de gripna.

– Hawit och Napout är som ordförande i respektive federation en del av Fifas exekutiva kommitté och två av Fifas vicepresidenter, så det här är två personer i den absoluta toppen, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

– Ironiskt nog är de båda nytillträda på dessa positioner, sedan man ersatt företrädare som i sin tur greps av FBI i början av sommaren, förra gången ett tillslag gjordes.


Fifas exekutivkommitté har under onsdagen och torsdagen ett möte i Zürich där de föreslagna reformerna ska diskuteras och möjligen också klubbas igenom.

– Det ter sig förstås närmast tragikomiskt att två av de som skulle godkänna reformer hämtas av amerikanska myndigheter timmarna innan mötet startar. Fifa har odlat en genomrutten kultur, menar Richard Henriksson.            

I samband med Fifa-mötet maj greps sju personer i gryningsräden och sammanlagt anklagar amerikanska åklagare 18 personer från tolv länder för korruption. Även i Schweiz pågår en polisutredning mot fotbollshöjdare samtidigt som Fifas ordförande Sepp Blatter och det europeiska fotbollsförbundets ordförande Michel Platini stängts av efter en misstänkt penningutbetalning från Fifa till Platini.

Fifa meddelar, genom AFP, att man är medveten om aktionen som USA:s justitiedepartement genomfört, och säger att förbundet kommer att samarbeta med den amerikanska utredningen och med den schweiziska.

– Fifa har säger att man inte har några vidare kommentarer, men jag tror dock att trycket kommer att vara så pass hårt från media att det sista inte är sagt idag, säger Henriksson.

Senare under torsdagen gick amerikanska myndigheter ut med uppgiften att åtal väcks mot ytterligare 16 högt uppsatta personer inom Fifa. Fem av dem är eller har varit medlemmar av dess exekutiva kommitté. Samtliga är misstänkta för korruption.

Åtta av de personer som gripits sedan i maj ska ha förklarat sig skyldiga.
– Den här härvans omfattning är stor, mycket stor, säger USA:s justitieminister Loretta Lynch.

Mer om Fifa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".