Oscar Pistorius.
Oscar Pistorius. Foto: Herman Verwey/TT.

Oscar Pistorius dom ändras - döms för mord

Tidigare OS-stjärnan Oscar Pistorius dom ändras från dråp till mord. Pistorius, 29, dömdes 2014 efter att ha skjutit ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp i hemmet i Sydafrika.

Under torsdagen dömdes den tidigare OS-stjärnan Oscar Pistorius som skyldig till mord. Domstolen i fråga är en högre instans än den domstol i Sydafrika som tidigare dömde Pistorius för dråp.

Det var den 14 februari år 2013 som Oscar Pistorius greps i samband med att hans flickvän Reeva Steenkamp hittades ihjälskjuten i hans hem i Pretoria.

Ett fängelsestraff för mord i Sydafrika är i regel femton år långt med undantag för särskilda fall. Beslutet om hur långt fängelsestraffet blir kommer att beslutas av ytterligare en domstol.

Stjärnans advokater yrkar nu på ett kortare fängelsestraff för Oscar Pistorius och hänvisar till hans rörelsehinder.

Den tidigare OS-stjärnan har genom hela rättsprocessen hävdat att han trodde att flickvännen var en inbrottstjuv och därför sköt ihjäl henne.

När domen till slut föll 2014 dömdes han till fem års fängelse för dråp. Ett år senare släpptes Pistorius ur fängelset för att avtjäna resten av sitt straff i husarrest.

Åklagarna i fallet har överklagat domen och hävdat att Pistorius måste ha förstått att personen som befann sig bakom dörren skulle dö när han avlossade sin pistol.

Nu har alltså domen ändrats av en överklagande domstol och Oscar Pistorius döms för mord. Pistorius har redan avtjänat ett ett år långt straff i fängelse.

Relaterat

Mer om Pistorius-rättegången

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".