NÆSTVED 2015-12-05 Jenny Alm och Linnéa Torstenson under Sveriges träning inför kvällens match mot Angola i grupp B i gruppspelet under damernas VM i handboll i Næstved, Danmark . Foto: Maja Suslin / TT
Foto: Maja Suslin / TT

Rutin kan ge första VM-medaljen

Linnea Torstenson och Johanna Alm inför VM-premiären
4:24 min

Ikväll inleder Sveriges handbollsdamer jakten på en VM-medalj i Danmark. Angola står för motståndet. Svenskorna har ett EM-silver från 2010 och ett EM-brons från 2014 innanför bältet. Men i VM har det inte blivit någon medalj så här långt.

Klart är att Linnea Torstensson kommer att spela medan Sabina Jacobsens förkylning fortfarande håller henne borta från banan.

Radiosporten träffade några av spelarna inför mästerskapet. Bland annat Linnea Torstensson och Johanna Alm, som båda var med redan 2006, när Sverige hade EM på hemmaplan, och som sedan varit med i samtliga mästerskap Sverige kvalat in till.

– Då spelade jag ingenting, minns Johanna Alm. Men jag bidrog med glädje, haha…

– Jag fick spela jättemycket, säger Linnea Torstensson.

Om dom är rutinerade mästerskapsrävar så är Marie Wall en rookie. Hon fanns med på den långa listan av spelare inför VM, som reserv. Men när Edijana Dafe fick lämna återbud på grund av att hon är gravid (tvillingar) så kallades Marie in. Fast hon har rutin från mästerskap sedan tidigare och är redan världsmästare.

– Jag var med när -92-laget vann VM i Dominikanska Republiken, berättar Marie.

Ett mästerskap var har den svenska målvaktsduon, Johanna Bundsen och Filippa Idhéhn, hunnit med. EM-bronset i december för ett år sedan. Då hade man sin målvaktstränare Janne Ekman på hemmaplan och fick sköta konversationen per telefon. Nu finns Ekman med på plats.

– Du får väl fråga målvakterna om dom tycker det här är bättre, skrattar Ekman.

Och det tycker dom.

– Det är jättebra tycker både jag och ”Burre” (Johanna Bundsen), säger Filippa. Nu får vi hjälp också under matcherna.

Relaterat

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".