Norge krossade allt motstånd - knep samtliga pallplatser

Mogren om norska dominansen: ”Det är tråkigt för sporten”
4:24 min

Norge. Norge. Norge. De norska lagen stod för en sällan skådad uppvisning i herrarnas världscupstafett över 4x7,5 kilometer på hemmaplan i Lillehammer och knep samtliga pallplatser.

Norska förstalaget - anfört av Petter Northug och Martin Johnsrud Sundby - vann före tvåan Norge III och tredjeplacerade Norge II.

– Det är helt fantastiskt att kunna ha tre lag som dominerar och slår övriga världseliten. Sen är det tråkigt för sportens helhet, det är säkert många som misströstar, säger Radiosportens expertkommentator Torgny Mogren.

Det anonyma och orutinerade svenska laget slutade på elfte plats, och fick se sig slaget av Norges fjärdelag. Men de svenska herrarna spände i varje fall bågen.

Jens Burman och Simon Andersson åkte bra på de inledande sträckorna och på tredjesträckan hade Martin Johansson ett tag häng på tredjeplatsen. Men när tempot skruvades upp fick Johansson ge sig.

– Det var tufft, slitigt som fan, sade Johansson till SVT.

Anders Svanebo körde sista sträckan för Sverige.

– Det gick ungefär som vi trott. Det är orutinerade svenska åkare. Vi kan inte förvänta oss mer, vi är lite inne i en generationsväxling nu. Åkare som dominerade i fjol och tidigare år har bestämt sig för att göra andra saker, säger Mogren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".