Piteå Summer Games och Kjell-Anders Johansson. Foto: SR
Piteå Summer Games och Kjell-Anders Johansson. Foto: SR

Fotbollsturneringarna påverkas av förbundets beslut

”Vi kommer att söka dispens”
3:44 min

Svenska fotbollförbundets beslut om att förbjuda serie- och cupsegrare för ungdomar påverkar också de stora ungdomsturneringarna med internationella deltagare. 

Från och med 2017 så har svenska fotbollförbundet beslutat att förbjuda serie- och cupsegrare för barn under 13 år.

Det här är någonting som även ishockeyn är på gång att införa och de här förändringarna som är på gång gäller alltså inte bara serie-spel.

Piteå Summer Games är efter Gothia Cup, den näst största fotbollsturneringen för ungdomar i Sverige sett till antalet deltagande lag.

Kjell-Anders Johansson är verksamhetschef för den här turneringen och han säger till Radiosporten att det kommer att bli problem med att skilja på nationella och internationella ungdomsturneringar.

– Hos oss är pojkar och flickor 12 år klasserna som lockar mest lag. Bara i pojkarnas klass anmäls 100 lag och hälften av dessa är utländska. Och de lag som åker långt för att komma till oss är med för att tävla.

Kjell-Anders Johansson säger att turneringen därigenom riskerar att tappa de internationella inslagen i cupen.

– Vi och Gothia är ju internationella turneringar så vi kommer att söka dispens för att få behålla tävlingsmomentet.

– Om de går igenom så kommer vi att kunna fortsätta som förut medan de mindre cuperna riskerar att tappa lag och tycka att det är hela orättvist.

Kjell-Anders Johansson menar att allt i slutändan hänger på hur ledarna i fotbollsföreningarna resonerar när det gäller betydelsen av att behålla tävlingsmomentet i de cuper som deras lag ska åka på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".