Johanna Ahlm. Foto: TT Nyhetsbyrån
Johanna Ahlm stoppas av det rumänska försvaret i VM-genrepet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige vill arrangera OS-kvalet

Sverige söker OS-kval i handboll
0:48 min

Svenska Handbollförbundet kommer att ansöka om att få arrangera en av dom tre OS-kvalgrupperna till Rio de Janeiro. Det säger förbundets VD Christer Thelin till Radiosporten.

Ansökningarna ska vara inne den 14 december, alltså innan det är klart vilka länder som får slåss om dom återstående sex OS-platserna.Och redan lördag den 19, dagen före VM-finalen  spelas, kommer besked om var OS-kvalen ska spelas.

Tidigare har det Internationella Handbollförbundet velat sprida OS-kvalen över världen med spel på flera olika kontinenter.

Men det regelverket är skrotat - nu gäller att få kvalen till länder där intresset är stort och där man vet att det kan bli bra arrangemang. Och där ligger Sverige i framkant. Och ett OS-kval i mars skulle kunna vara en möjlighet för det Svenska Handbollförbundet att öva den organisation som i december nästa år arrangerar EM på flera orter i Sverige.

Sverige har mycket goda chanser att ta en plats i OS-kvalet. Faktum är att det räcker att det finns ett europeiskt lag med i finalen så har Sverige sin plats klar.

OS-kvalet spelas den 18-20 mars nästa år och två av dom fyra lagen i varje grupp får en OS-biljett.

Sverige kan i och för sig kvala in till OS redan nästa söndag. Fast då krävs seger i VM-finalen, förstås...

Mer om Handboll

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".