Foto: TT
Mikaela Shiffrin till vänster dominerar. Men Maria PH till höger ser och lär. Foto: TT

Svenskorna om Shiffrin: ”Bra att hon ger oss en lektion”

Jonas Enarson rapporterar om svenska förhoppningar i Åre
7:00 min

När tjejerna tävlade här för precis ett år sen var det stor svensksuccé i båda disciplinerna. Först tog Sara Hector sin första pallplats i världscupen när hon slutade övertygande tvåa i storslalomen. Ännu bättre blev det på luciadagen - då vann Maria Pietilä-Holmner slalomtävlingen och Frida Hansdotter slutade trea. Dubbelt svenskt på pallen.

Men sån succé är svår att se på söndag. Maria PH har haft problem med ryggen och kan inte träna riktigt som hon vill. Frida Hansdotter är visserligen i kanonslag med två pallplatser i Aspen när slalomsäsongen inleddes för två veckor sen. Men det finns ett stort MEN. Hon heter Mikaela Shiffrin och verkar bättre än nånsin. Hon inte bara vann de båda slalomtävlingarna i Aspen – hon fullkomligt krossade alla andra med segermarginaler på över tre sekunder och nästan tre sekunder. Överlägsenheten är av Stenmarksklass och Maria Pietilä-Holmner bockar och bugar.

– Jag tycker det var bra att hon gav oss en lektion hur man ska åka. Hon gör allting rätt det jag försöker göra så det är väldigt nyttigt för mig att få se.

Även Frida Hansdotter lyfter på hatten för den 20 år unga, ödmjuka och imponerande amerikanskan...

-Det är imponerande att hon kan åka så fort när ändå jag, Zarka Strachova och Veronica Velez-Zuzulova är ganska långt före de andra också. Men jag tror inte att det kommer att se ut så hela säsongen.

Maria PH var osäker på sin form när hon gav sig iväg i säsongens första världscupslalom - det slutade med en glädjande femteplats...

– Min känsla inför var väldigt osäker så jag är väldigt positivt överraskad av den här femteplatsen.

Frida Hansdotter slutade trea i den första slalomen i Aspen och ett snäpp bättre, tvåa, i den andra. Hon hade kanonfin fart på den över delen i båda tävlingarna men tappade i slutdelen.

I storslalom är Sara Hector Sveriges senaste stjärna. Ifjol vann hon i Küthai sin första världscupseger strax efter att hon slutat tvåa här i Åre. I år har hon inlett med en sjunde och en åttondeplats men är ändå hyfsat tillfreds med åkningen. En förkylning stör och har snott hennes röst men det ska ändå inte hindra henne från att gå för fullt imorgon. Maria PH tycker storslalomformen känns bra på träning men det har inte resulterat i framskjutna tävlingsplaceringar. Roligare då med Frida Hansdotter som varit bland de tio bästa i båda de inledande storslalomtävlingarna - hon verkar vara på väg mot ett rejält lyft även i den diciplinen.

Bland övriga svenskor är det lite spännande med Ylva Stålnacke - storlalomspecialiseten som åkt så bra i Europacupen men inte fått till det i världscupen slog i tisdags till med en andraplats i slalom i Trysils Europacup i riktig tuff konkurrens. Ylva har brutit ett ben i handen och kan intet träna riktigt men strålar ändå när hon tänker på hur bra slalom hon åkte i tisdags...

– Jag har haft jättebra känsla i slalom hela hösten och ända sen jag bytte pjäxor har jag känt att det kommit till en pusselbit som jag har saknat.

Du hör från de alpina tävlingarna i Åre i Radiosportens sändningar i P3 och P4 i helgen.

Mer om Alpint

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".