Jonna Sundling kommer från Tvärålund utanför Umeå. Foto: Anders Wiklund/TT
Jonna Sundling kommer från Tvärålund utanför Umeå. Foto: Anders Wiklund/TT

Talangen som liknas med Kalla

Första säsongen som senior blev tuff. Nu har Jonna Sundling fått fart under skidorna igen. Och att köra världscupen båda dagarna i Davos syrefattiga luft är något få vågar sig på.

Med junior-VM-guld i sprint och stafett vintern 2014 tog Jonna Sundling det stora klivet direkt från juniorlaget till A-landslaget.

Men en sjukdomstyngd inledning gjorde att första året bland de stora inte blev som tänkt. När talangen från Umeå hittade rätt igen så fick hon göra debut i världscupen i ett par tävlingar i förra säsongens slutskede.

Hon var snubblande nära att ta sig till final i VC-sprinten i Lahtis, men fick ändå ta klivet från A-laget till utvecklingslaget till den här säsongen.

Då har det lossnat. Framskjutna placeringar i Idres Sverigecup-lopp förra helgen resulterade i en biljett till Davos.

– Jag ångrar inte att jag tackade ja till A-laget, jag lärde mig så himla mycket. Att kanske ta det lugnare på fartpassen på hög höjd. Det var mycket resor, jag kanske inte var van vid det.

Och nu blir det världscup igen, i tuffast möjliga sammanhang. Först 15 kilometer fristil och sedan fristilssprint i Davos i helgen. På 1 600 meters höjd.

– Det blir tufft, men samtidigt ska det bli kul för jag har inte åkt 15 kilometer på världscup, säger hon. '

– Det var vad tränarna tyckte så jag kör på det.

Mattias Persson, landslagets damtränare och Sundlings personliga tränare om den utmanande världscupentrén:

– Hennes framtid är inte bara att åka sprint. Hon är allround egentligen. Hon har tränat bra genom åren, framför allt är hon stark, och hon är utvecklingsbar i alla detaljer. Nu får hon chansen att känna på vad det innebär att vara allroundåkare.

Jonna Sundling är född 1994 men har ännu inte fyllt 21 år och tillhör en skara sällsynt talangfulla kvinnliga åkare.

2013 var hon och Sofia Henriksson, på stark marsch tillbaka efter förra vinterns problem med ätstörningar, och en viss Stina Nilsson med i JVM-guldlaget i stafett. Året efter var hon och Henriksson med igen. En intern talangjakt som gett resultat.

– Jag tror det har varit bra, vi taggar varann. Sofia och jag har följts åt ända sedan vi var små.

Henriksson är sannolikt med i världscupen nästa helg, då distansloppet i Toblach går i klassisk stil. Sundling som ännu är vassare i fristil kanske kan hoppas på en plats i Tour de Ski efter julen om hon står pall i Davos.

Av svenskorna är det förutom Sundling bara Charlotte Kalla som tävlar båda dagarna i Davos. Och visst finns det likheter mellan skiddrottningen och talangen.

– Vissa har sagt att jag liknar henne på vissa grejer i åkningen, så har jag kollat lite extra på henne för att jag kanske har liknande åkstil.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".